Moj dom
30.10.2017.

Ćero, čekamo te!

Gordana i Siniša su se mnogo radovali toj bebi. Brak im je nakon tri neuspešne vantelesne oplodnje bio ozbiljno uzdrman. Svako od njih dvoje krivio je sebe jer nijedno nije imalo nikakav zdravstveni problem. Kad su potrošili i zadnji ušteđeni evro, kad im je i poslednji tračak nade zgasnuo, desilo se čudo.
Gordana je trudna i porodiće se prvih dana januara.
Dobiće devojčicu.

Pre mesec i po dana završili su adaptaciju i sređivanje stana. Izmeštanjem kuhinje i trpezarije dobili su još jednu sobu, izlakirali su parket, okrečili sve sobe, pretapacirali malu ugaonu garnituru i opremili kutak za bebu. Sve je bilo savršeno, kao iz onih magazina za uređenje doma, iako je većina nameštaja bila stara. Nije bilo para za sve.
Uzeli su kredit, a nešto su pozajmili od roditelja, pa je Siniša, da dete ne bi čekao „dužan i ružan“, oberučke prihvatio ponudu da noću radi na jednom splavu kao šanker.

Gordana je bila na bolovanju jer mora da miruje. Otkako su majstori otišli, sama je skoro čitav dan. Da se ne bi dosađivala, prefarbala je svoj stari krevetac i spremila ga za bebu, sašila desetak ukrasnih jastučića, pa joj je ponestalo poslića i inspiracije.
Početkom meseca, kad je plaćala račune, naletela je na flajer „Dunav osiguranja“ i reklamu za njihov nov proizvod „Čuvar kuće“, i dobila sjajnu ideju. Počela je da sadi cveće, iako joj do tada nijedna biljka nije opstala duže od nekoliko nedelja. Zasadila je dve-tri afričke ljubičice, dva kaktusa i gomilu čuvarkuća... Taman da ispuni one nove lepe staklene police napravljene od trpezarijskog stola za koji više nije bilo mesta.
Ugovor o osiguranju je sklopila i uplatila bez previše razmišljanja i konsultacije sa suprugom, iako su do tada slične odluke donosili zajedno. Imala je taman toliko novca koliko joj je trebalo, a čuvala ga je za neke nepredviđene situacije.

Činilo joj se da je najzad sve došlo na svoje, da će u miru moći da se divi svom sređenom stanu, da čita, da gleda filmove koje je propustila, da uživa u svakom pokretu svoje ćerke, da joj smišlja imena, da čeka Sinišu koji je dolazio kući na kratko, između dva posla, da je zagrli i pomazi joj stomak.
Njih dvoje su se voleli više nego ikad i bili su bliži nego ikad. Čak je i cveće lepo napredovalo, naročito čuvarkuće.
Pre tri nedelje vraćala se kući s redovnog pregleda. Beba je, rekla joj je doktorka, savršeno napredovala, a i nju je pohvalila za disciplinovanost. Dan nije mogao lepše da joj počne, mislila je, i požurila kući da dočeka muža s lepim vestima i ukusnim ručkom.
A onda je usledio šok!

I pre nego što je ušla u stan, shvatila je da se nešto dešava na spratu iznad. Čula je kako komšinica nekome nešto žustro objašnjava, ništa nije razumela, ali joj je sve postalo jasno kad je otključala vrata.
Niz njene tek okrečene zidove i stub oblepljen najlepšim tapetama koje je ikad videla slivala se voda. Tepih je bio natopljen i kroz glavu joj je prošla slika tek izlakiranog parketa koji se diže. Pobacala je peškire po podovima, otrčala je u spavaću sobu i izgurala bebin krevetac pred vrata. Dotrčale su komšije, uvele je u svoj stan, naredile joj da miruje i otišle da spasavaju šta se spasti da.
Siniša ju je zatekao natečenu od plača, odvezao je kod sestre, da tamo spava i vratio se da sanira posledice. Nije smeo ni da zamisli koliko će ih koštati da se sve to sredi, jer je vratio tek deo duga, a novi kredit ne mogu da uzmu.

Kad se Gordana posle dva dana vratila s stan sa olakšanjem je konstatovala da se parket dobro drži, da su se tepisi osušili, da je nameštaj neoštećen i da će morati još jednom da kreče veći deo zidova. Konstatujući da su ipak imali sreće u nesreći i da je to najmanji trošak koji je mogao da ih zadesi u trenutku kad finansijski ne stoje baš najbolje, krenula je da pakuje stvari, kako bi majstori mogli da rade, i došla do cveća.
Čuvarkuća! Setila se osiguranja koje je uplatila.

Osmeh joj se vratio na lice nakon samo jednog telefonskog poziva. Agenti „Dunav osiguranja“ su u nezamislivo kratkom roku završili svoj posao i isplatili im sumu više nego dovoljnu da stan vrate u prvobitno stanje.
Preživela je još jedno druženje s majstorima i silno izvinjavanje komšinice iz čijeg je stana krenula poplava. Žena je bila očajna i zbog štete koju je njima pričinila, ali i zbog svog vodom uništenog stana, pa joj je Gordana, da bi je umirila, uz saksijicu sa novozasađenom čuvarkućom odnela i flajere iz „Dunav osiguranja“.
– Zahvaljujući njima ja sada mogu u miru da čekam Novu godinu i da se najzad radujem svom detetu. „Čuvar kuće“ treba svakoj kući – utešila je Gordana komšinicu i vratila se svojim knjigama i filmovima, i smišljanju imena za ćerku.

Od čega nas čuva "Čuvar kuće"
Paket ,,Čuvar kuće“ obezbeđuje vam osiguravajuće pokriće kuća i stanova, stvari, odgovornosti članova domaćinstva i osiguranje članova domaćinstva od posledica nesrećnog slučaja. Osiguranjem mogu biti obuhvaćene i sanitarije, pomoćni objekti kuće i stvari u njima, zajednički delovi zgrade, umetnički predmeti.
Paket ,,Čuvar kuće“ pruža pre svega osiguravajuću zaštitu od požara, udara groma, oluje, grada, eksplozije, pada letelice, manifestacije i demonstracije, udara sopstvenog motornog vozila u osigurani građevinski objekat, izliva vode iz instalacija, provalne krađe i razbojništva, loma stakla, loma instalacija.
„Čuvar kuće“ je kvalitetan i sveobuhvatan paket osiguranja na jedinstvenoj polisi, uz mogućnost izmena i širenja kako bi se prilagodio specifičnim potrebama i budžetu svakog konkretnog domaćinstva.

Foto: pinterest, parentsmagazine.com, decjisajt.rs, roomstogo.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno