Moj dom
03.06.2016.

10 načina da očistite svoj dom pomoću limuna

Zaboravite na skupe hemijske proizvode za čišćenje, sve što vam je potrebno nalazi se u vašem domu.

Pun prirodne kiseline, limun je savršen antibakterijski sanitiser i antiseptik koji može da se koristi kao sredstvo za čišnjene vašeg doma. Evo 10 načina na koje možete upotrebiti limun pri čišćenju svoje kuće:Osvežite mikrotalasnu pećnicu
Mikrotalasne pećnice su male kutije pune bakterija i mirisa razne hrane koja se u njima podgreva. Najbolji način da vašu mikrotalasnu pećnicu oslobodite mirisa, i usput je dezinfikujete, jeste da u nju stavite činiju sa vodom i kriškama limuna. Mikrotalasnu potom uključite na maksimum  i ostavite na minut.

Oslobodite se kamenca
Umesto da svoju tuš kabinu čistite hemijskim sredstvima probajte da napravite sami prirodno sredstvo. Iscedite šest limuna, potom dobijenu tečnost stavite u flašu sa sprejem i poprskajte površinu zahvaćenu kamencem. Limunska kiselina će razbiti teške naslage vode, a osim toga antibakterijska i antiseptička svojstva će očistiti vaše kupatilo.

Operite sudove
Kada vam nestane deterdženta za sudove, isecite limun na pola, a potom na jednu polovinu stavite sodu bikarbonu i operite posuđe. Limusnka kiselina će opustiti masnoću, te ćete sa lakoćom oprati sve preostale sudove.

Operite prozore
Da biste staklu dali prirodan sjaj, jednostavno pomešajte četiri kašike limunovog soka i osam šolja vode. Snažna limunska kiselina očistiće prljavštinu, garež i mrlje od kiše, a vaši prozori ponovo će “progledati”.

Dezinfikujte dasku za sečenje
Daske za sečenje su često velika opasnost po zdravlje. Dezinfikujte ih tako što ćete iscediti pola limuna preko i ostaviti nekih 10 minuta da daska upije. Ukoliko imate plastičnu dasku, postupak je isti.

Osvežite veš
Pružite svojoj odeći osvežavajući miris dodavanjem limunovog soka u mašinu za veš.

Očistite plesni
Oslobodite svoj dom plesni pomoću paste napravljene od kriški limuna i soli.

Ispolirajte metalne stvari
Ako želite da stvarima od bakra, mesinga i srebra pružite prirodni sjaj iskoristite limunsku kiselinu - ona se veoma lako probija kroz naslage minerala i lako uklanja nečistoće. Za još bolji efekat pre ribanja umočite deo kore limuna u malo soli, pa onda trljajte. Vodite računa da mesing ne bude pozlaćen, jer u kontaktu sa limunom može da pocrni.

Očistite odvode
Nekoliko kapi limunovog soka očistiće vaše odvode iostaviti čist miris. Iscedite pola limuna u odvod i dodajte malo sode bikarbone, te nakon nekoliko minuta pustite vrelu vodu.

izvor: yumama.com

foto: twinkleclean.com, realsimple.com, brit.co

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno