Moj dom
06.01.2017.

Kako da ukrasite dom za Badnji dan i Božić

Badnje veče i Božić tradicionalno se proslavljaju porodično, a prigodnim ukrašavanjem kuće u duhu ovog velikog praznika dodatno se naglašava svečana atmosfera. Badnjak, slama, grane drena, žito, orasi, suvo voće, vino, med simboli su Badnje večeri, koja protiče u znaku molitve i posta, najavljujući Božić.

Nekada su domaćice sa posebnom ljubavlju ukrašavale svoje domove i tako ga pripremale za dan Hristovog rođenja, a umesto jelke, tradicionalno se kitio veliki Badnjak i to najčešće suvim voćem, šišarkama, bombonama uvijenim u ukrasni šareni papir i ostalim prigodnim ukrasima, a deca su se posebno radovala Božić Bati koji im je donosio poklone.

Korpice od slame sa suvim voćem

Maštovite dekoracije doprineće svečarskom duhu Badnje večeri i Božića. Slama predstavlja jasle na koje je položeno Hristovo telo po rođenju, a ona je odličan osnov za pravljenje različitih aranžmana koji unose toplinu u dom. Od nje možete lako i brzo da oblikujte korpice, odnosno da napravite gnezda koja ćete postaviti na centralna mesta u kući.

Ovakve dekoracije prigodne su za trpezarijski sto, klub stočić u dnevnom boravku, a možete ih staviti i na štokove od prozora ako imate dovoljno mesta. U gnezda odnosno u korpice od slame obavezno smestite simbole ovog velikog praznika: žito, orahe, lešnike, suve smokve i grožđe...Da bi dekoracija izgledala raskošnije, možete dodati i šišarke kao i lišće badnjaka koji, zavisno od kraja Srbije, uglavnom predstavlja drvo hrasta.

Grančice drena za zdravlje

Grančice drena simbolišu dobro zdravlje, osim toga savitljive su pa ih možete uplesti u venčić i okačiti u vašem domu. Možete ih zajedno sa slamom uplesti u "gnezdo", ili ih obmotati oko sveće čiji plamen će obasjavati trpezu za Badnje veče.

foto: lifepressmagazin.com, nadlanu.com


 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno