Moj dom
27.10.2015.

Nega sobnih biljaka tokom zime

Posle boravka na balkonima i u baštama, biljke tokom zime moraju da se prilagode novim, nepovoljnijim uslovima u zatvorenom prostoru - bar kada je reč o temperaturi, svetlosti i vlažnosti vazduha. Važno je da biljke koje traže više svetlosti, na primer drvo života, fikus ili kroton, budu postavljene bliže prozoru.

Temperatura - Biljke ne podnose naglu promenu temperature. Zato prilikom otvaranja prozora zimogrožljive biljke treba pomeriti ili zakloniti. Temperatura vazduha u prostoriji trebalo bi da bude između 15 i 20 stepeni.

Ali nekim biljkama, kao što su datura, oleander, bugenvilija, hristov venac, hrizanteme i limun odgovara temperatura od četiri do 10 stepeni. Ciklame i azaleje vole hladniji prostor i temperaturu do 13 stepeni. Kaktusi se čuvaju u svetloj prostoriji, u kojoj temperatura ne sme da bude niža od pet stepeni.

Vlažnost vazduha - Opšte pravilo je da je većim biljkama potrebno 40, a manjim biljkama 50-60 odsto vlažnosti vazduha.

Vlažnost vazduha možete povećati orošavanjem odstajalom vodom sobne temperature u ranim jutarnjim satima, postavljanjem raznih posuda sa vodom na grejna tela ili kupovinom većeg podmetača koji ćete ispuniti kamenčićima i vodom, a saksiju sa biljkom postavite na vlažne kamenčiće.

Biljke sa dlačicama na listovima (ljubičice), begonija i ciklama ne podnose prskanje.

Presađivanje i đubrenje - U zimskim mesecima biljke miruju, pa ih zato ne treba presađivati. Međutim, ako ste primorani da to uradite, onda koristite novu zemlju, a biljke presađujte u za broj veću saksiju. Mineralna đubriva se dodaju biljkama samo u periodu intenzivnog rasta (proleće, leto i rana jesen). Ali postoje vrste koje cvetaju tokom zime (kamelija, božićna zvezda, božićni kaktus...) ili krajem zime (azaleja, ciklama, kalanhoja), kao i one koje cvetaju u toku cele godine (ljubičice) i one se moraju prihranjivati.

Zalivanje? To zavisi od vrste biljke, mesta na kojem se ona nalazi i temperature u prostoriji. Ako je prostorija svetla i topla, biljke treba češće zalivati i zemlju održavati umereno vlažnom. Biljke koje cvetaju tokom zime češće zalivajte, a one koje se u to vreme odmaraju ređe. Na primer, ciklame i azaleje zalivajte na dva do tri dana. Voda za zalivanje mora da odstoji i da bude sobne temperature.

Biljke sa sitnim listovima koje prekrivaju tlo (kućna sreća) zalivajte odozdo sipanjem vode u tacnu ili potapanjem 3/4 saksije u posudu s vodom. Ako je temperatura u stanu veća od 20 stepeni, u sredinu rozete bromelija (lisnate i cvetajuće biljke, kao što su ananas, indijansko pero, tilandzija, ehmeja...) sipajte vodu, ali ne kvasite previše supstrat.

Palme zalivajte jedanput u sedam dana, a dracenu, kroton i fikus jedanput u 7-10 dana. Kliviju premestite na hladno i tamno mesto i počnite sa zalivanjem tek kada se pojavi cvetna stabljika visine 20 cm. Božićni kaktus, koji cveta u decembru i januaru, ne zalivajte sve dok se ne pojave cvetni pupoljci. Kaktuse i sukulente (biljke mesnatih listova) ne treba zalivati u toku zime da bi naredne godine cvetali.

Upozorenje - Veoma je bitno da biljke držite na dva do tri metra udaljenosti od grejnog tela.

izvor: novosti.rs

foto: zena.blic.rs, novosti.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno