Moj dom
20.06.2015.

Kako manju kuhinju učiniti većom?

Kod malih kuhinja potrebna je pametna organizacija kako bi svi članovi u njoj svakodnevno mogli dobro funkcionisati, a nekim promenama možete dobiti još više prostora

Možda vam se na prvi pogled čini kao da ste već sve učinili kako bi vaša mala kuhinja izgledala što prostranije i funkcionalnije, ali postoje još neki detalji koji mogu značiti veliku razliku kad je iskoristivost prostora u pitanju.

Palete boja i sjaj

Radite li novu kuhinju ili, recimo, bojite zidove, birajte svetle tonove jer će prostor delovati veće i manje zagušeno. Kod odabira fronti na kuhinji pomoći će visoki sjaj jer će se svetlost delimično odbijati pa će prostor takođe delovati prostranije. Možete, recimo zameniti samo prednje strane na gornjim ormarićima u nekoj od svetlijih boja i kuhinja će odmah biti veća i svežija. Još jedan trik jeste da gornji ormarići budu od stakla jer to će dati dodatnu dubinu pa će prostor takođe biti ugodniji oku na prvi pogled.

Ručkice na fijokicama i vratima

Ako možete, stavite što manje ručkice, koje nisu ispupčene jer vam se lako može dogoditi da zapinjete za njih i u maloj kuhinji će otežati boravak više ljudi odjednom. Najbolje što možete učiniti jeste da ručkica uopšte nema, već se otvaranje vrši dodirom direktno naprednjoj strani ili na prtisisak pa se vrata otvaraju sama.

Čuvanje namirnica i stvari

Dublje fijoke umesto klasičnih omogućiće vam bolje odlaganje stvari i pribora poput lonaca koje onda možete slagati jedan u drugi. Na najviše police možete složiti stvari koje ne koristite često.

Radna površina

Sve stvari koje ne koristite svakodnevno, koliko god malene bile, sklonite sa radne površine kako biste dobili više mesta za svakodnevnu pripremu hrane. Mnogi u kuhinji vole držati razne ukrasne stvari i one su doista lepe ako imate mesta za njih. Umesto toga, radije nešto okačite na zid i dobićete i jedno i drugo – lični pečat i radni prostor.

Pametan raspored

Nemate li, na primer mjesta za veći sto, postavite šank na kraju kuhinje ispod kojeg ćete lako smestiti stolice. Gledajte da je najvažnije imati dobro osvetljen prostor za pripremu namirnica, a dodatno mesto za hranu i stvari možete dobiti policama po obližnjim zidovima. Kod novih kuhinja odlična ideja su ormarići koji imaju izrađene žičane police i izvlače se van pa možete dosta toga spakovati i na njih i lako su dostupne.

Rasveta

Osim da vidite šta radite dok perete posuđe ili recimo čistite ribu, dobro osvetljenje deluje i na utisak o kakvom se prostoru radi. Naravno, najbolje je imati što više prirodnog svetla pa uklonite guste zavese i rolete, a možete montirai i male halogenke koje možete ugraditi doslovce bilo gde u kuhinji i direktno na kuhinjske ormariće.

izvor/foto: uredjenje-doma.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno