Moj dom
13.08.2014.

Crvena, zelena, plava boja za lepši život

Jedna stara poslovica kaže da su boje osmesi prirode, a u svakodnevnom životu njihova energija se može iskoristiti u aspektima života u kojima svaka pomoć dobro dodje - manji apetit, veća izdržljivost, kreativnost...

Kako navode istraživači Endrju Eliot i Markus Mejer, zapravo postoji vrlo malo empirijskih istraživanja uticaja boja na psihološke funkcije čoveka. Najpraktičnija su ona čije rezultate osoba može da iskoristi u svakodnevnom životu.

Stručnjaci predlažu da se za smanjenje apetita koriste crveni tanjiri jer, prema studiji koju je magazin "Appetite" objavio 2012. godine, osoba redovno pojede manje hrane kad je ona poslužena na crvenim tanjirima, za razliku od obroka kad se koriste plavi ili beli tanjiri.
Jedno od tumačenja koje zvuči vrlo moguće je da crvenu boju poistovećujemo sa znakom "stop" pa nas ona zaustavlja i u prekomernom jelu.

Zbog jedne studije objavljene u časopisu "Environmental Science & Tećnology", testirani su biciklisti koji su tokom vožnje gledali video u kome se prelivaju različite boje.

U zelenoj okolini oni su svoj fizički napor doživljavali kao mnogo manji nego njihove kolege koje su gledale samo sivilo.
Što se tiče radnog prostora, stručnjaci smatraju da ga treba ulepšati plavom bojom.

Istraživanje Univerziteta Britanske Kolumbije u Vankuveru je pokazalo da ljudi koji koriste kompjutere s plavom pozadinom dolaze do kreativnijih poslovnih ideja zato što se plava boja povezuje sa otvorenošću i spokojem.

foto: gradnja.rs, b92.net, bride.wannabemagazine.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno