Moj dom
22.06.2014.

Psihološko značenje boja u dečjim sobama


Preporučljivo je koristiti maksimalno tri različite boje, sve više od toga bi narušilo sklad, a soba bi delovala haotično i neugodno. Najbitnije od svega je da prilikom odabira boje za dečju sobu pazite da uskladite i sve druge elemente. To se odnosi na nameštaj, zavese, tepih, jastučiće i rasvetna tela. Ako sve to uspete uskladiti, budite sigurni da ćete svojim mališanima stvoriti prostor ugodan za učenje, opuštanje i razonodu.

Boje svetlosnog spektra i njihovo psihološko značenje za decu

ZELENA
Jača samopouzdanje i daje smirenost, osvežavajuća je ali treba paziti na njenu jačinu. Ne sme biti pretamna. Ton boje kivija je lep izbor jer njime stvarate osećaj smirenja. Uvek ga kombinujte sa toplim bojama poput crvene i narandžaste.

LJUBIČASTA
Često se smatra bojom koju nije dobro koristiti za spavaće ili dečje sobe jer daje osjećaj hladnoće. Tamno ljubičasta može izazvati osećaj tuge i frustracije, dok svetlije ljubičasta može pružiti osećaj mira i romantike.

BELA
Uglavnom predstavlja mir, radost, čistoću. Budući da reflektuje gotovo 80% svetlosti, bele dečje sobe izgledaju veće od prostorija obojenih u druge boje. Bela boja izgleda pomalo sterilno u dečjim sobama, pa je ne bih preporučila. Ali možete je vrlo vešto kombinovati s ostalim jarkim bojama, dodajte je vrlo malo tek toliko da biste mogli kontrolisati jačinu osnovne boje.

NARANDŽASTA
Ona ima potpuno isti efekat kao i crvena, ali u manjoj meri jer kombinuje energiju crvene i žute koja donosi sreću i veselje. Tamnije nijanse narandžaste stvaraju topli ugođaj dok svetlije nijanse narandžaste daju prostorima veselje i vrlo dobar su izbor za dečje sobe.

PLAVA
Prostorima daje mir, sklad i dubinu. Ako je koristite u dečjim sobama morate znati da ona usporava rad nervnog sistema i stvara smirujući efekat koji priprema telo za san. Isto tako pospešuje koncentraciju, odnosno sposobnost pamćenja i učenja. Ona može i omekšati svetle sobe dajući prostoru osećaj mira i spokoja. S druge strane, neki tonovi plave boje mogu napraviti suprotan efekat i prostor učiniti hladnim i neugodnim, pogotovo za spavanje.

ŽUTA
Stimuliše, daje toplinu i veselje svim prostorima. Upotrebom žute boje, sobe izgledaju veće dok jače nijanse stvaraju potrebnu toplinu.

foto: gradnja.rs, krstarica.com, bravacasa.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno