Potrebno je
ZA KORU 4 jaja, 4 kašike šećera, 4 kašike brašna, pola kesice praška za pecivo ZA FIL 600 g zrelih šljiva, 150 g šećera ZA DEKORACIJU Sladoled po ukusu
Priprema
Na dno tepsije sipajte šećer, pa poređajte polovine opranih šljiva iz kojih ste izvadili koštice. Kad šljive pokriju šećer, tepsiju stavite u rernu zagrejanu na 250 stepeni i pecite dok ne počne da peni i da ključa.
U međuvremenu penasto mutite belanca dok ne dobijete čvrst sneg, pa dodajte 4 kašike šećer. Mutite dok se šećer ne rastopi, dodajte žumanca i sve lagano izmešajte. Na kraju dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, promešajte smesu i lagano je rasporedite po tepsiji, preko omekšalih šljiva.
Smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni i pecite dok patišpanj ne počne da se odvaja od ivica tepsije. Čačkalicom proverite da li je testo pečeno (ne sme da se lepi kad zabodete čačkalicu), opkrojte ga tankim nožem, pa preručite na ravan tanjir za služenje, da šljive budu na vrhu.
Ovaj kolač možete da jedete topao, sa kuglom sladoleda, ili hladan, posut prah šećerom ili ukrašen šlagom.
Umesto šljiva koristite jabuke ili kajsije.
Foto: Pixabay