Potrebno je:
3 čaše šećera, 3 čaše brašna, 3 kašike kakaoa, 3 čaše jogurta, čaša ulja, kesica sode bikarbone, 350 g pekmeza ili marmelade; ZA GLAZURU: 200 g čokolade, 2 kašike šećera, 10 kašika mleka, 2 kašičice ulja
Priprema
Izmešajte šećer, brašno i kakao. U drugoj posudi pomešajte jogurt, ulje i sodu bikarbonu, a onda sve sjedinite. Sipajte smesu u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Dok se kolač peče u šerpu sipajte mleko, ulje, šećer i izlomljenu čokoladu, pa na tihoj vatri skuvajte glazuru. Ispečen kolač, dok je još vruć, premažite pekmezom ili marmeladom (kajsija, šljiva, šipak ...), pa prelijte glazurom od čokolade. Kada se kolač prohladi, isecite ga na kocke koje možete ukrasiti šlagom i kandiranim ili svežim voćem.
foto: coolinarika