Potrebno je za 12 parčića:
20 debljih palačinki ZA KREM 2 šolje mleka, kašika ekstrakta vanile, 6 žumanaca, 100 g šećera, 2 kašike gustina, 250 g maslaca, 250 ml slatke pavlake ZA KARAMEL 100 g šećera, 100 ml slatke pavlake, kašičica ekstrakta vanile, prstohvat soli
Priprema
Zagrevajte mleko na šporetu i čim proključa, sklonite s vatre i umešajte ekstrakt vanile. U drugoj posudi pomešajte žumanca, šećer i gustin, pa polako dodajte mleko stalno mešajući. Vratite na vatru i ostavite da provri na malo jačoj vatri stalno mešajući. Čim krem počne da se zgušnjava, sklonite ga s vatre i odmah umešajte maslac.
U ohlađen krem dodajte umućenu slatku pavlaku i mutite mikserom dok se krem ne sjedini. Stavite palačinku na poslužavnik, premažite tankim slojem krema i tako ponavljajte postupak sa svih 20 palačinki. Karamelizujte šećer da ostane svetložute boje, pa dodajte pavlaku i so. Mešajte dok se karamel ne ujednači. Malo ga prohladite i prelijte tortu.
foto: pinterest