Slatkiši
14.06.2016.

Bakine knedle sa šljivama

Ukusne i sočne knedle obogaćene šljivama idealan su dezert za čitavu porodicu - bake i deke će podsetiti na detinjstvo, a i mališani će svakako uživati u njima nakon ručka.

Sastojci:
Za testo:

  • 1/2 kg krompira
  • oko 400 g brašna (ili 200g griza, 200 g brašna)
  • 3 jaja
  • 50 g putera
  • malo soli (na vrh noža)
  • šljive

Za prženje:

  • 150 g putera
  • 130 g prezli
  • šećer u prahu za posipanje


Priprema

Oprati i očistiti šljive.

Skuvati krompir i izgnječiti ga kao za pire. Dodati jaja, so i brašno. Umesiti testo, i od njega formirati "kobasicu".

Nožem seći jednake kolutiće. Svaki komad rastanjiti rukom i u njega staviti polovinu ili celu (ukoliko su manje) šljivu. Oblikovati knedle i ređati ih na dasci posutoj brašnom.

Oko pola litra vode sipati u vodu, dodati malo soli i ulja i staviti da provri. Spuštati knedle u ključalu vodu. Nakon otprilike 15 minuta, knedle će isplivati na površinu i onda ih kuvati jos 3-5 min.

Pred kraj kuvanja knedli, propržiti prezle na puteru.

Izvaditi knedle (rešetkastom kašikom ili većom cediljkom) i spuštati ih pažljivo u tiganj sa prezlama. Knedle uvaljati sa svih strana, staviti na tacnu i posuti prah šećerom. Ukrasiti svežim listićima nane.

foto: kurir.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

03.
Feb
2018
Slatkiši
27.
Jan
2018
Slatkiši
20.
Jan
2018
Slatkiši
string(0) ""
string(0) ""