Ukusne i sočne knedle obogaćene šljivama idealan su dezert za čitavu porodicu - bake i deke će podsetiti na detinjstvo, a i mališani će svakako uživati u njima nakon ručka.Sastojci:
Za testo:
- 1/2 kg krompira
- oko 400 g brašna (ili 200g griza, 200 g brašna)
- 3 jaja
- 50 g putera
- malo soli (na vrh noža)
- šljive
Za prženje:
- 150 g putera
- 130 g prezli
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Oprati i očistiti šljive.
Skuvati krompir i izgnječiti ga kao za pire. Dodati jaja, so i brašno. Umesiti testo, i od njega formirati "kobasicu".
Nožem seći jednake kolutiće. Svaki komad rastanjiti rukom i u njega staviti polovinu ili celu (ukoliko su manje) šljivu. Oblikovati knedle i ređati ih na dasci posutoj brašnom.
Oko pola litra vode sipati u vodu, dodati malo soli i ulja i staviti da provri. Spuštati knedle u ključalu vodu. Nakon otprilike 15 minuta, knedle će isplivati na površinu i onda ih kuvati jos 3-5 min.
Pred kraj kuvanja knedli, propržiti prezle na puteru.
Izvaditi knedle (rešetkastom kašikom ili većom cediljkom) i spuštati ih pažljivo u tiganj sa prezlama. Knedle uvaljati sa svih strana, staviti na tacnu i posuti prah šećerom. Ukrasiti svežim listićima nane.
foto: kurir.rs