Slatkiši
23.10.2015.

Krem "Katalana"

Neka nedelja zamiriše na Španiju! 

Potrebno je: 

• 1l mleka 
• 4 žumanceta 
• 40gr gustina  
• 140gr šećera  
• 1 šipka cimeta    
• 1 šipka vanile   
• kora od jedne pomorandže   
• kora od jednog limuna

Priprema: 

Naspite mleko u šerpu, dodajte kore od limuna i pomorandže i po jednu šipku cimeta i vanile. Stavite na vatru srednje jačine da se kuva.
U duboku činiju odvojite žumanca, dodajte šećer i gustin. Mutite mućkalicom dok masa ne postane kompaktna. Kada je mleko sa aromama provrilo, skinite ga sa vatre, i preko cediljke naspite u posudu. Promešajte mućkalicom, da se masa izjednači.

Potom masu preručite u šerpu u kojoj se kuvalo mleko. Mutite sve vreme. Preručite krem u keramičke posudice. Pospite kristal šećerom.

Potom brenerom spalite šećer. Ukoliko nemate kućni brener, šećer rastopite standardno, u tiganju ili šerpici na jakoj vatri, pa potom prelijte krem.

Krem "Katalana" se služi ohlađen. 

izvor: zena.blic.rs

foto: dobrahrana.jutarnji.hr

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

03.
Feb
2018
Slatkiši
27.
Jan
2018
Slatkiši
20.
Jan
2018
Slatkiši