Potrebno je:
ZA KORU: 6 jaja, 6 kašika šećera, 6 kašika mlevenih oraha, 2 kašika brašna, sok od jedne pomorandže; ZA FIL: 300 g mlevenih oraha, 50 ml vrelog mleka, 150 g šećera u prahu, kora i sok od jedne pomorandže, 5 štangli crne čokolade, 200 g putera, 4 žumanca, 4 kašike šećera;
ZA ŠNE: 15 kašika šećera, šolja vode, 4 belanceta
Priprema
Umutite penasto belanaca, pa dodajte jednu po jednu kašiku šećera uz neprestano mućenje dok se ne formira čvrst šne. Zatim dodajte i jedno po jedno žumance, dobro izmešajte, stavite brašno i orahe, pa sve lagano izmešajte varjačom. Obložite pek-papirom kalup za tortu prečnika 26 cm, sipajte masu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Ostavite da se kora ohladi, a zatim je prelijte sokom od pomorandže.
Poparite orahe vrelim mlekom, dodajte šećer u prahu i puter, te sve dobro sjedinite. Ubacite rastopljenu čokoladu, izrendanu koru i sok od jedne pomorandže. Skuvajte žumanca i šećer na pari i, kada se ohlade, sjedinite ih sa smesom od oraha, pa čitav fil rasporedite preko kore. Ušpinujte šećer sa vodom i postepeno ga dodajte u čvrsto umućena belanaca i neprekidno mutite dok se masa ne ohladi. Kad dobijete šne, njime premažite tortu.
foto: kudanaklopu.com