Slatkiši
10.04.2015.

Napravite Panforte, moćni hleb

Potrebno je:

Po 250 g oraha i badema, 300 g kandiranog miksa pomorandžine i limunove kore, po četvrtina, kašičice mlevenog karanfilića i rendanog muskatnog oraha, osmina kašičice mlevenog belog bibera, polovina kašičice mlevenog cimeta, četvrtina kašičice soli, 150g integralnog pšeničnog brašna, 300 g žutog šećera, 100 g borovog ili livadskog meda, 2 kašike maslaca, šećer u prahu za posipanje kolača, maslac za premazivanje posude za pečenje

Priprema

Na vatri lagano prepecite orahe i bademe, pa ih ostavite da se prohlade. Isecite ih na krupnije komade ili zdrobite u avanu. Pomešajte bademe i lešnike s iseckanim ušećerenim limunovim i pomorandžinim korama, brašnom, začinima i solju. U dubljoj zemljanoj posudi na otvorenoj vatri lagano zagrevajte smešu šećera, meda i maslaca. Čim proključa, pomešajte je sa mepavinom od orašastog voća, začina i brašna. Sve izručite u okruglu zemljanu posudu dobro premazanu puterom.

Kašikom polako sabijte kolač da sasvim prione uz sud, pa ga bogato pospite šećerom u prahu i pecite 35–40 minuta na srednje jakoj vatri. Izvadite kolač iz rerne. Očistite ga od viška šećera. Poluprohlađen kolač istresite na rešetku, pa ga dobro sa svih strana zaspite šećerom u prahu i ostavite da se sasvim ohladi. Hladnog ga zavijte u masni papir. Može da stoji na suvom, hladnom (ne u frižideru) i do četiri meseca. Seče se hladan.

NAPOMENA
Recept rekonstruisala i sačuvala od zaborava Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti, književnica, vodič kroz misteriozne hodnike kulturne istorije, specijalista za gozbe iz epoha u kojima su ljudi hranili duh i telo i utemeljivač nove naučne discipline – gastroheritologije.

Najstariji zapisani recept za panforte potiče iz 1203. godine, iz vremena kada su počeli krstaški ratovi. Legenda kaže da je nastao u Sijeni, u Italiji, gde je ovaj kolač proglašen za nacionalni brend.

foto: coolinarika.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

03.
Feb
2018
Slatkiši
27.
Jan
2018
Slatkiši
20.
Jan
2018
Slatkiši