Slatkiši
11.03.2015.

Popelini - hit među slatkišima

Sladokuscima iz grada svetlosti stiže novi slatkiš - popelini. Iako ga je prvi napravio italijanski kuvar Popelini još u 16. veku, po kome je dobio ime, svoju slavu među poslasticama stekao je tek kao |akonija poslastičarnice u Parizu. Fini kolači slasnog punjenja od čokolade, vanile i kikirikija, prete da ugroze slavu kapkejkova i makaronsa. Popelini su postali još jedan slatki simbol glavnog grada Francuske.

Recept

Potrebno je:

Za krofne
• 200 ml vode
• 100 g putera
• 130 g brašna
• 4 jaja
• 1 kašičica šećera
• prstohvat soli

Za čokolade punjenje
• 300 g crne čokolade
• 100 g mlečne čokolade
• 200 ml slatke pavlake
• 4 kašike šećera
• 1 kašika ulja

Priprema

U šerpu stavite i izmešajte vodu, maslac, so i šećer. Sve kuvajte na laganoj vatri dok ne provri, pa sklonite sa vatre. Zatim pažljivo dodajte brašno, pa vratite na šporet i mešajte dok testo ne počne da se odvaja od zidova šerpe. Kada se smesa ohladi, dodajte jaja, jedno po jedno. Kašičicom uzimajte testo i spuštajte u pleh. Pleh na kojem pečete krofnice obavezno prekrijte papirom za pečenje.

Prvih 15 minuta pecite na 220 stepeni, zatim narednih deset na 190 stepeni. Kada se krofne ohlade spremne su za punjenje. Pomešajte sve sastojke za čokoladni preliv i kuvajte ga tri-četiri minuta, dok ne dobijete gustinu meda. Ovom mešavinom napunite krofne pomoću šprica. Ostatak čokoladnog preliva prelijte preko krofni.

foto: tlt-thelittlethings.com, madaboutparis.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

03.
Feb
2018
Slatkiši
27.
Jan
2018
Slatkiši
20.
Jan
2018
Slatkiši