Slatkiši
03.12.2014.

Kako se prave novogodišnji medenjaci

Mirisni medenjaci se tradicionalno spremaju za Novu godinu. Uživajte praveći ih zajedno sa vašim mališanima

Potrebno je: 300 gr mekog brašna, 100 gr margarina, 1 jaje, 100 gr šećera, 1 kesica vanilin šećera, 1 kesica praška za pecivo, 1 kašika kakaa, 1/2 kašičice cimeta, 4 kašičice meda

Glazura

150 gr šećera u prahu, 2-3 kašike vrele vode

Priprema

Med i margarin otopiti na tihoj vatri. Brašno pomešati sa šećerom , pecivom , vanilin šećerom , kakaom i cimetom. Umutiti jaja pa dodati u drašno i zamesiti sa otopljenim margarinom i medom. Smesu izručiti na radnu površinu i sve lepo umesiti da se dobije glatko testo. Umotati testo u najlonsku foliju i ostaviti da miruje 10 - 15 minuta. Rastanjiti testo oklagijom na debljinu 5 mm i raznim modlicama vaditi željene oblike.

Medenjake poređati u podmazani pleh i peći 10 - tak minuta na 180 stepeni. Pečene medenjake izvaditi iz rerne i ohladiti. Umutiti glazuru drvenom varjačom od šećera u prahu i vrele vode , da se dobije gusta bela masa ( kao za rozen tortu ). U glazuru po želji mogu se umešati prehrambene boje. Na svaki medenjak naneti glazuru. Pustite mašti na volju!

foto: overtimecook.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

03.
Feb
2018
Slatkiši
27.
Jan
2018
Slatkiši
20.
Jan
2018
Slatkiši