Slatkiši
17.11.2014.

Svet će ostati bez čokolade?!

Kakaa sve manje, a proizvodnja čokolade raste! S njom i cene, koje su se u poslednjih osam godina i više nego udvostručile. Takođe, čokolada se pakuje u sve manjim pakovanjima, a proizvođači je sve više kombinuju sa voćem, koštunjavim voćem, žitaricama i keksom.

Najveći svetski proizvođač čokolade "Barry Callebaut" je u 2013/2014. godini dostavio 1,7 miliona tona najpopularnije poslastice, što se smatra rastom od 11,7 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Jirgen Stajneman, izvršni šef te kompanije, ističe kako bi do 2020. godine moglo doći do „potencijalne nestašice kakaa“.

- Proizvođači čokolade širom sveta bi do 2020. godine mogli da pretrpe ozbiljne gubitke. Moguće je da dođe do nestašice kakaa zbog povećanih ekonomskih pritisaka na farme i proizvođače kakaa širom sveta. Naš posao zavisi o održivim zalihama visokokvalitetnog kakaa, a verujemo kako bi osiguravanje budućnosti kakaa moglo da leži u manjim proizvođačima, pojasnio je Stajneman.

Još jedan od faktora koji značajno utiče na smanjene zaliha kakaa jeste i epidemija ebole u zapadnoj Africi, pogotovo ako se uzme u obzir da 70 posto svetskih zaliha kakaa dolazi upravo iz zapadne Afrike.

Sveopšti haos i trenutne restrikcije u tom području učinile su da je svetska proizvodnja kakaa uveliko smanjena.

Delimični krivac za nestašicu kakaa takođe su bolesti i suša, kao i sami ljudi, koji osećaju sve veću glad za slatkišima, a država koja prednjači u tome je svakako Kina. 

foto: incucinaconcecilia.blogspot.com, otramedicina.imujer.com, phoenixhelix.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

03.
Feb
2018
Slatkiši
27.
Jan
2018
Slatkiši
20.
Jan
2018
Slatkiši