Potrebno je:
500 g kora za pitu
Za fil
500 g mlevenog belog badema
100 g šećera
10 g vanil šećera
5 g zeste od limuna
Za lajter:
1000 g šećera
900 g vode
100 g limuna
10 g vanil šećera
Za premazivanje:
100 g meda
250 g butera
Za dekoraciju
Limun, limeta, badem
Priprema
Blanširan badem očistiti i samleti. Iseći kore za pitu na trake širine osam centimetara. Sve potrebne namirnice za fil staviti u kazanče i sjediniti. Premazati traku otopljenim buterom i staviti sledeću traku preko nje i takođe premazati. Nafilovati početak trake i savijati u trougao.
Oblikovanu baklavu staviti u podmazan pleh i premazati otopljenim puterom. Staviti u zagrejanu rernu na 200 °S. Peći dok ne dobije zlatno-žutu boju. U šerpu staviti šećer, vodu, vanil šećer i limun (isečen na kolutove). Kuvati lajter dok sredina limuna ne postane providna i lajter dobije željenu gustinu. Izvaditi pečenu baklavu iz rerne i premazati zagrejanim medom. Preliti (zaliti) lajterom pečenu baklavu.
Okretati baklave da bi svaka strana bila natopljena i sočna. Servirati dve baklave u porciji, dekorisati i poslužiti.
*Recept mladih kulinara Ugostiteljsko-turističke škole u Jug Bogdanovoj ulici u Beogradu
foto: coolinarika.com, kuhinjica.rs