Potrebno je:
-250 ml šećera
-1 šolja pirea od jabuka (bez šećera)
-2 pakovanja od po 85 gr želatina u boji (crvena i zelena – višnja, jagoda, limeta…)
-15 gr želatina u prahu bez ukusa
-1 kašičica limunovog soka
Priprema
Nauljite tepsiju približnih dimanzija 23×33 cm, pa stavite u frižider da tepsija bude hladna. Pomešajte 2 šolje šećera, pire od jabuke, crveni ili zeleni želatin (možete odvojeno praviti duplu meru), želatin u prahu bez boja i ukusa i limunov sok. Sve stavite u šerpu i ostavite da odstoji 1 minut.
Šerpu stavite na šporet na srednju temperaturu. Mešajte povremeno dok ne prokuva, a kada prokuva mešajte stalno 1 minut, pa odmah vruću smesu sipajte u rashlađenu tepsiju. Držite u frižideru dok se ne stegne – najmanje 3 sata, a najbolje preko noći. Spatulom odvojite želatinastu smesu od tepsije, pa je celu premestite na dasku za sečenje ili masni papir.
Žele bombone secite pomoću mini kalupa/rezača za kolačiće i keksiće. Najbolje da su sa prazničnom tematikom – u obliku jelki, zvezdica i slično.
Ako vam rezači i nisu mnogo oštri, najbolje je da ih pre svakog izrezivanja umočite u vruću vodu.
Kada ste isekli oblike, pospite žele bombone kristal šećerom i ostavite ih na sobnoj temperaturi da se suše oko 8 sati. Čuvajte u hermetički zatvorenim posudama.
foto:mladostimoja.com, magicnobilje.com