Slatkiši
25.09.2014.

Domaće žele bombone

Potrebno je:

-250 ml šećera
-1 šolja pirea od jabuka (bez šećera)
-2 pakovanja od po 85 gr želatina u boji (crvena i zelena – višnja, jagoda, limeta…)
-15 gr želatina u prahu bez ukusa
-1 kašičica limunovog soka

Priprema

Nauljite tepsiju približnih dimanzija 23×33 cm, pa stavite u frižider da tepsija bude hladna. Pomešajte 2 šolje šećera, pire od jabuke, crveni ili zeleni želatin (možete odvojeno praviti duplu meru), želatin u prahu bez boja i ukusa i limunov sok. Sve stavite u šerpu i ostavite da odstoji 1 minut.

Šerpu stavite na šporet na srednju temperaturu. Mešajte povremeno dok ne prokuva, a kada prokuva mešajte stalno 1 minut, pa odmah vruću smesu sipajte u rashlađenu tepsiju. Držite u frižideru dok se ne stegne – najmanje 3 sata, a najbolje preko noći. Spatulom odvojite želatinastu smesu od tepsije, pa je celu premestite na dasku za sečenje ili masni papir.

Žele bombone secite pomoću mini kalupa/rezača za kolačiće i keksiće. Najbolje da su sa prazničnom tematikom – u obliku jelki, zvezdica i slično.

Ako vam rezači i nisu mnogo oštri, najbolje je da ih pre svakog izrezivanja umočite u vruću vodu.

Kada ste isekli oblike, pospite žele bombone kristal šećerom i ostavite ih na sobnoj temperaturi da se suše oko 8 sati. Čuvajte u hermetički zatvorenim posudama.

foto:mladostimoja.com, magicnobilje.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

03.
Feb
2018
Slatkiši
27.
Jan
2018
Slatkiši
20.
Jan
2018
Slatkiši
string(0) ""
string(0) ""