Slatkiši
20.06.2014.

Zašto je dobro jesti sladoled?


Slatka ledena poslastica može da nas osveži, ali i utiče blagotvorno na naše zdravlje.

Mnogima je sladoled omiljena poslastica, a osim što nas u letnjem periodu hladi, on umnogome može doprineti vašem boljem zdravlju.

Bogat je kalcijumom

Odrasloj osobi dnevno je potrebno oko 1.000 mg kalcijuma, dok trudnice i deca imaju povećanu potrebu za tim mineralom. Zbog mleka i slatke pavlake kao osnovnih namirnica u proizvodnji sladoleda ova namirnica će dobro poslužiti kao jedan od izvora ne samo kalcijuma, već i vitamina A i vitamina B.

Pomaže u održavanju telesne težine

Zbog procenta šećera i mlečne masti ova poslastica, idealno ohlađena na minus šest stepeni Celzijusovih, smatra se ubicom dobre linije. Međutim, neke studije tvrde kako kalcijum smanjuje njegovu kalorijsku vrednost, koja iznosi između 125 i 300 kalorija na 100 grama proizvoda.

Bogat je vitaminima i antioksidantima

Voćni sladoled koji se priprema od smrznutog ili svežeg voća sadrži dosta vitamina, dok onaj s ukusom kafe i čokolade, ukoliko se zaista sprema od pravih zrna kafe i kakaoa, osigurava dozu antioksidansa polifenola, koji štiti srce.

EVO RECEPTA ZA PRAVI DOMAĆI

POTREBNO JE

1 l mleka, 300 g šećera, 2 jajeta, 3 žumanceta, štapić vanile

ZA SALAMURU

1 kg mlevenog leda, 300 g soli, malo vode

PRIPREMA

U posudi prokuvajte mleko sa štapićem vanile, a u drugu posudu stavite jaja i žumanca, pa ih umutite mikserom. Preko umućenih jaja lagano sipajte prokuvano mleko neprestano muteći. Smesu procedite i stavite je na dva-tri sata u frižider. Potom posudu izvadite i stavite je u pripremljenu ledenu salamuru, pa sladoled mešajte oko pola sata. Sipajte ga u posude i stavite u zamrzivač.

foto: novosti.rs, mamajacooks.blogspot.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

03.
Feb
2018
Slatkiši
27.
Jan
2018
Slatkiši
20.
Jan
2018
Slatkiši