Porodični ručak
28.04.2014.

Otkrivamo vam tri recepta sa dvora Nemanjića

Spremite biftek, piletinu i suve šljive sa kozjim sirom baš onako kako su ih pripremali kuvari na dvoru cara Dušana

Za vreme vladavine Nemanjića ,od kraljeva Radoslava i Milutina preko cara Dušana i poslednjeg Nemanjića Uroša, kulinarstvo je u Srbiji bilo rame uz rame sa Evropom.
Ono što se pouzdano zna, to je da se na dvoru Nemanjića jelo mnogo mesa – divljač, riba, pernata živina, suvo meso i naravno, slanina. Naročito je cenjeno bilo ovnujsko meso, a sa primorja se na dvor donosila i morska riba, hobotnice, kao i usoljena ikra.
Posle velikih ratnih osvajanja pod vođstvom cara Dušana Nemanjića, Srbi su imali svoje solane u Albaniji i Grčkoj. Od ostalih začina, koristio se biber, majčina dušica, hajdučka trava, metvica, a dopremani su šafran, cimet, mirođija, karanfilić... Med je najčešće zamenjivao šećer. Jelo se iz glinenih, zemljanih i drvenih posuda.

BIFTEK SA MEDOM I BELIM LUKOM
Od junećeg bifteka iseku se osrednji komadići i potope u rasol od kupusa da odstoje dan i noć. Izvade se, osuše i utrljaju belim lukom i maslinovim uljem. Tako marinirano meso se peče na žaru. Za to vreme, izmešaju se crno vino, med, pečurke i kupine. Sos se pšeničnim brašnom poveže do srednje gustine i time se prelije isprženo meso. Ovaj recept je iz 1290. godine.
PILETINA U MEDU
Pileće grudi se blago usole i dobro istrljaju medom. Ovakvo meso se ostavi da odstoji dva sata, pa se uvalja u pšenično brašno i prži na masti dok ne dobije zlatnu boju. U posudu u kojoj se meso pržilo sipa se belo vino, beli luk i malo majčine dušice, pa se tim sosom preliva meso i tako služi.
Ovo jelo datira iz 12. veka, a poznato je da se služilo na dvoru od vremena Stefana Prvovenčanog.

ŠLjIVE SA KOZJIM SIROM

Suve šljive potope se u vodu da omekšaju, izvade se, ocede i osuše. Kada im se odstrane koštice, na njihovo mesto stave se orasi u komadima i kozji sir. Sve se obmota tanjim šnitama slanine i peče na žaru. Ovo jelo obično se služilo na komadićima pšeničnog ili ražanog, zapečenog hleba. Probajte, fantastično je!
Nanina kućica  priprema, poslužuje i isporučuje hranu za sve Vaše događaje. Po Naninim receptima sa puno pažnje i ljubavi spremaju se najukusnije đakonije. Veliki izbor kvalitetnih domaćih torti, kolača, slaniša i salata. Samo za posetioce www.decjisajt.rs, popust od 10% na ponudu koju možete pogledati OVDE. 
Za sve informacije i konsultacije telefon 011/630-6300

 
 

 

slike:www.agropress.org.rs, www.b92.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak