Porodični ručak
16.01.2014.

Napravite originalni gaspačo

Napravite originalni gaspačo


Gaspačo  je hladna supa od paradajza tipična za Španiju i Portugal. U Španiji je posebno popularna u Andaluziji, a u Portugalu u Alentežou i Algarveu. Pravi se od zrelih paradajza, zelene paprike, krastavaca, belog luka, starog hleba koji se prethodno potopi u vodu, sirćeta i maslinovog ulja. U nekim krajevima se dodaje takođe i aleva paprika ili kim. Aleva paprika se dodaje ne toliko zbog ukusa koliko zbog boje. Služi se hladno.

Potrebno je

- 600g paradajza
- 140g crnog luka
- 140g zelene paprike (1 veća)
- 200g svežeg krastavca (1 veći)
- 60g crnog hleba (bez korice)
- 30g maslinovog ulja
- 10g belog luka (2-3 čena)
- 2 supene kašike jabukovog sirćeta
- 1 kafena kašičica soli

Priprema
Hleb bez korice natopiti sa 1 dl vode, staviti so i maslinovo ulje i ostaviti da hleb sve to upije. Paradajz oljuštiti (bez kuvanja) i iseći ga na krupnije komade, kao i luk, papriku i krastavac. Sve staviti u blender, dodati beli luk i propasirati, da se čorba ujednači. Zatim dodati hleb, natopljen u vodi i ulju, sirće i još 2 dl vode, pa sve ponovo propasirati. Ukoliko spremate punu meru verovatno ćete morati blendirati iz dva puta, pa celu smesu podelite u  dva dela, a zatim je sjedinite. Ako je, po vašem ukusu, čorba previše gusta možete dodati još 2 dl vode (u tabeli su dati nutritivni podaci i za gušću i za ređu čorbu).
Ovu osvežavajuću čorbu služiti hladnu!

slika:www.vijesti.me

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak