Porodični ručak
05.05.2019.

Pečeni jagnjeći but sa sezonskim povrćem

Pečeni jagnjeći but

Potrebno je
2-3 kg jagnjećeg buta, 1 kg povrća (krompir, šargarepa, tikvice, crni luk), glavica belog luka, so, biber, 50 ml ulja, sok od jednog limuna, malo ruzmarina (najbolje svežeg)

Priprema
Beli luk izgnječite pa ga pomešajte sa malo soli, bibera, uljem, limunovim sokom i prstohvatom ruzmarina, promešajte, pa ovu marinadu dobro utrljajte u meso po kojem ste oštrim nožem napravili male rezove. Marinirano meso ostavite da odstoji najmanje dva sata, a najbolje čitavu noć pre pečenja. Stavite meso u dublji pleh i pecite ga pola sata na 250 stepeni, a zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još pola sata. U pleh dodajte očišćeno i isečeno povrće, but okrenite i prelijte masnoćom iz tepsije i nastavite da pečete dok sve ne bude gotovo.
Pre sečenja mesto treba da se „odmori“ pola sata, a potom ga servirajte uz pečeno povrće i sezonsku salatu.

Foto: bigoven.com

Desert od jagoda iz čaše

Potrebno je za šest osoba
300 g mlevenog keksa, 50 g maslaca, 1 kašika prah-šećera, 1 dl gaziranog soka od pomorandže, 4 čaše kisele pavlake, 125 g prah šećera, 500 g jagoda

Priprema
U dubljoj posudi mikserom umutite maslac i prah-šećer, dodajte keks i sok pa sve sjedinite tako da dobijete mrvičastu masu, u drugoj posudi varjačom pomešajte pavlaku i prah-šećer, a jagode očistite od peteljki, dobro ih opetite i isecite na kolutove ili na polovine.
U svaku čašu stavite kašiku smese od keksa, kašiku umućene pavlake i jagode pa ponovite postupak. Na vrh deserta možete da dodate kašiku šlaga i malo topinga od jagoda.
Pre služenja dobro ohladite.

Foto: lazezh.com

Ostavi komentar

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak