Porodični ručak
21.04.2019.

Vekna od mesa

Vekna od mlevenog mesa

Potrebno je
800 g mešanog mlevenog mesa, sredina od 2 kriške hleba, 2 jajeta, 1 veća glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 100 g kačkavalja, 100 g pečenice ili suvog vrata, kašičica senfa, kašičica kečapa, kašičica slatke crvene začinske paprike, so, biber, 50 ml ulja

Priprema
Mleveno meso stavite u veću plastičnu posudu, napravite udubljenje, pa dodajte sredinu od hleba koju ste prvo potopili u mleko, a zatim ocedili, jaja, sitno iseckan crni i beli luk, senf, lečap, narendan kačkavalj i sitno iseckan vrat ili pečenicu, posolite i pobiberite pa dobro umesite. Ostavite da odstoji u frižideru sat-dva, pa rukama oblikujte veknu. Premažite je uljem, stavite u pleh obložen pek-papirom i pecite oko 50 minuta na 220 stepeni. U toku pečenja veknu redovno okrećite da se napravi korica.
Služite uz prilog po želji i uz sezonsku salatu.

Foto: mrfood.com

Kolačići sa kokosom i maslacem

Potrebno je
2 šolje pšeničnog brašna, 1 šolja kokosovog brašna, ½ kašičice praška za pecivo, prstohvat soli, 250 g maslaca sobne temperature, ½ šolje šećera, 4 jajeta, 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema
Pomešajte obe vrste brašna, so i prašak za pecivo. Penasto umutite maslac i šećer, dodajte jedno po jedno jaje, neprekidno mešajući mikserom, sipajte ekstrakt vanile, pa postepeno dodajte brašno. Kad dobijete kompaktnu smesu, rukama pravite kuglice od testa, lagano ih spreljskajte pa ih ređajte na pleh obložen papirom za pečenje ostavljajući nekoliko centimetara između kolačića. Pecite ih 15 do 20 minuta na 200 stepeni.

Foto: browniebites.net

Ostavi komentar

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak