Pohovani fileti oslića
Potrebno je
1 kg fileta oslića, 100 g brašna, 3 dl piva, biber, so, ulje za prženje
Priprema
Od piva i brašna napravite smesu malo gušću od testa za palačinke, posolite je i pobiberite, pa u nju umačite poluodmrznute i papirnim ubrusima prosušene filete koje ste pre toga uvaljali u brašno.Filete pržite u zagrejanom ulju, ali ne na najačoj vatri, sa obe strane dok ne porumene. Ređajte ih na papirne ubruse da se ocedi višak masnoće pa servirajte ili uz krompir salatu ili uz pomfrit i tartar-sos.
Foto: mccormick.com
Sočni banana-kokos kolač
Potrebno je
200 g omekšalog maslaca, 1 ½ čaše šećera, 170 g brašna, 1 kesica praška za pecivo, 1 kašičica cimeta, prstohvat soli, 5 jaja, ½ čaše mleka, ½ čaše kokosovog brašna, ½ kg umućene slatke pavlake, 2-3 velike banane
Priprema
Mikserom mutite maslac sa šećerom, oko tri minuta, dok ne postane kremast, a zatim dodajte žumanca, brašno, prašak za pecivo, cimet i so pa nastavite da mešate. Na kraju ovu smesu lagano sjedinite sa čvrstim snegom od pet belanaca, pa sipajte u pleh obložen pek papirom i pecite oko 25 minuta na 175 stepeni. Pečenu koru dobro ohladite, a zatim je oštrim nožem presecite na pola da dobijete dve tanje kore.
U međuvremenu lagano propržite kokosovo brašno na suvom tiganju, da malo porumeni, i isecite banane na kolutove. Na tacnu stavite prvu koru, pospite je polovinom prepečenog kokosovog brašna, poređajte kolutove banana, pažljivo rasporedite polovinu umućene slatke pavlake pa stavite drugu koru i ponovite postupak. Kolač ukrasite prepečenim listićima badema i stavite u frižider da se stegne.
Foto: food52.com