Porodični ručak
24.02.2019.

Domaćinski prebranac

Domaćinski prebranac

Potrebno je
500 g pasulja, 1 kg crnog luka, 1 glavica belog luka, 1 struk praziluka, ulje, so, biber, slatka crvena začinska paprika, lovorov list, biber u zrnu, peršunov list; ½ kg kobasica ako ne spremate posno jelo

Priprema
Pasulj očistite, dobro operite, nalijte vodom i ostavite da nabubri. Pasulj ponovo isperite pod mlazom vode, prebacite ga u šerpu i kuvajte dok ne proključa, pa bacite vodu. Postupak ponovite još dva puta, pa potom nalijte novu vodu, malo posolite, dodajte biber u zrnu i lovorov list pa kuvajte oko sat vremena. U međuvremenu na dosta ulja dobro ispržite sitno iseckan crni luk i izgnječen beli luk, pa začinite po ukusu. U vatrostalnu posudu ili pekač sipajte trećinu pasulja oceđenog od vode, pa pržen luk, drugu trećinu pasulja, deo prženog luka, pasulj pa luk i na kraju dobro protresite posudu. Pecite oko pola sata na 250 stepeni C, a pred kraj dodajte dopola ispržene kobasice. Služite uz salatu od kiselog kupusa ili turšiju.

Foto: maxmenu.ru

Pita od višanja sa grizom

Potrebno je
500 g tankih kora za pitu, 1 kg očišćenih višanja, 300 g kristal šećera, 3 kašike griza, ulje, vanilin šećer, prah-šećer

Priprema
Jednu koru poprskajte sa malo ulja, stavite drugu preko nje, poprskajte i nju, pa dodajte treću i ponovite postupak. Duž ivice poređajte oceđene višnje, pospite ih šećerom i sa malo griza, pa urolajte. Na isti način napravite i ostale rolnice, a zatim ih poređajte u podmazan pleh i pecite oko pola sata na 180 stepeni. Pred kraj pečenja pospite pitu vanilin šećerom i vratite u rernu na nekoliko minuta, da se šećer rastopi i karamelizuje. Pitu secite tek kad se ohladi pa je, ako želite, dodatno zasladite posipanjem prah-šećera

Foto: sbs.com.au

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak
string(0) ""
string(0) ""