Porodični ručak
17.02.2019.

Starinski paprikaš

Starinski pileći paprikaš

Potrebno je za 4 osobe
2 kašike maslinovog ulja, ½ kašičice soli, 8 bataka, 1 glavica crnog luka, 1 kg krompira, 100 g sušenog paradajza, 50 ml soka od paradajza, 1 kašičica belog luka u prahu, slatka začinska crvena paprika, suvi biljni začin

Priprema
U šerpu sa debelim dnom sipajte ulje pa na njega, kad se malo zagreje, stavite posoljene batake. Pržite ih dok ne porumene sa obe strane pa ih izvadite i sklonite na stranu. Na preostalom ulju propržite sitno iseckan crni luk, vratite meso, dodajte krompir isečen na kriške, sušeni paradajz, sok od paradajza, suvi biljni začin i začinsku papriku i sipajte tek toliko vode da ogrezne. Šerpu poklopite, smanjite vatru i ostavite da se krčka dok meso ne počne da se raspada. Važno je da se jelo sporo krčka, kao da se kuva na starinskom šporetu na drva.
Tokom kuvanja paprikaš nemojte da mešate već samo s vremena na vreme lagano protresite šerpu i dodajte malo vode da jelo ne zagori. Poslužite uz turšiju ili salatu od kiselog kupusa.

Foto: mrfood.com

Kolač od banana i oraha

Potrebno je
175 g margarina, 150 g smeđeg šećera, 3 jajeta, 150 g brašna, 1 kašičica sode bikarbone, ½ kašičice praška za pecivo, 200 g oraha, 100 ml mleka, 2 zrele banane

Priprema
Mikserom umutite razmekšali margarin sa šećerom, dodajte jaja jedno po jedno i mutite dok se sve ne sjedini. Potom umešjte banane koje ste viljuškom dobro izgnječili, 100 g mlevenih oraha, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i mleko, pa sve dobro izmešajte. U smesu dodajte 50 g iseckanih prepečenih oraha, izmešajte, pa testo prerućite u duguljast pleh obložen pek-papirom. Po vrhu pospite 50 g seckanih oraha i pecite oko sat vremena na 160 stepeni, pa čačkalicom proverite da li je kolač pečen. Kad ga izvadite iz rerne, ostavite ga da se ohladi pa ga potom isecite i pospite prah-šećerom.

Foto: aboholife.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak
string(0) ""
string(0) ""