Porodični ručak
23.12.2018.

Italijanske ćufte

Italijanske ćufte sa mocarelom

Potrebno je
1kg pilećih grudi sa kostima, 50 g prezli, 1 jaje, so, biber, 1 kašika slatke začinske paprike, 200 g mocarele ili nekog kačkavalja koji se lepo topi, 1 kašičica suvog biljnog začina, ½ l soka od paradajza, peršunov list, 1 kašika brašna, ulje za prženje

Priprema
Odvojite meso od kostiju, od kojih možete da skuvate bistru pileću supu, pa ga sameljite na mašini za meso ili u električnoj seckalici. Samleveno meso stavite u dublju posudu, napravite udubljenje, dodajte jaje, prezle, suvi biljni začin, slatku začinsku papriku, biber i sve dobro umesite rukama. Ostavite da odstoji najmanje 20 minuta u frižideru, pa od njega pravite male pljeskavice. Na sredinu svake stavite komadić mocarele ili kockicu brzo-topivog kačkavalja, pa formirajte ćuftice. Ćufte pržite na ulju, na srednjoj temperaturi, dok ne porumene sa svih strana, ali pazite da ne pregore. Kad ispržite sve ćufte, prospite ulje, dodajte 50 ml novog i na njemu propržite kašiku brašna. Nalijte sok od paradajza, malo posolite i pobiberite, pa skuvajte sos. Pred kraj kuvanja, kad sos počne da se zgušnjava, u njega sipajte ćufte, poklopite i isključite ringlu.
Služite sa obarenim testeninama, barenim krompirom ili krompir-pireom.

Foto: coop.co.uk

Baklava sa lešnicima i čokoladom

Potrebno je
½ tankih kora za pitu, 250 g maslaca, 250 g sitno seckanih lešnika, 100 g čokolade za kuvanje; Za zalivanje 300 g šećera, 2 šolje vode

Priprema
Čokoladu izlomite pa je na tihoj vatri rastopite sa malo maslaca u jednoj šerpici, a ostatak maslaca u drugoj. U podmazan pleh stavite dve kore, prelijte ih sa po malo rastopljenog maslaca i malo rastopljene čokolade, pospite iseckanim lešnicima, pa ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal. Slojevi kora mogu da budu bez čokolade, ali je važno da do kraja budu premazane maslacem, a naročito poslednja.
Kad završite s ređanjem kora, oštrim nožem isecite baklavu na parčiće (na trouglove, kvadrate ili prevougaonike), pa pecite pola sata na 180 stepeni ili dok baklava ne porumeni.
Dok se baklava peče, skuvajte preliv od šećera i vode. Ukoliko je preliv vruć, baklava treba da bude hladna i obrnuto. Služite sutradan, kad upije sav zaliv.

Foto: Pexel

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak
string(0) ""
string(0) ""