Porodični ručak
30.10.2013.

Cezar salata

Cezar salata

Danas veoma popularnu Cezar salatu kreirao je Ćezare Kardini, meksički kuvar italijanskog porekla, 1924. godine u svom restoranu u Tihuani (Meksiko). On je tada pripremio salatu direktno na stolu gosta. Glavni sastojci originalne Cezarove salate su: zelena salata, krutoni (crouton) - kockice popečenog hleba,  maslinovo ulje u koje je dodat ispasirani beli luk, vinsko sirće i sveže isceđeni limunov sok, umućeno žumance, Vorčester (Worcestershire) sos, i sveže narendani sir parmezan. Danas postoje mnoge varijacije Cezar salate, a najčešće sadrže grilovano belo meso, slaninu ili inćune. Veoma diskretni ukus inćuna u originalnj salati poticao je od Vorčester sosa i Kardini je bio protivnik dodavanja inćuna u salatu. Tako, ukoliko niste ljubitelj ove ribe, u restoranu možete da tražite salatu “po Kardinijevom receptu”.
Ova salata prvi put se našla na nekom meniju tek  1946. godine u jednom restoranu u Los Anđelesu, dakle tek nakon 22 godine od kad je prvi put napravljena.


Sastojci
100 g dimljene slanine
2 parčeta tost hleba
2–3 čena belog luka
1 velika glavica hrskave zelene salate (ajsberg)
100 ml maslinovog ulja
sok od 1 limuna
2 kašike mlevenih badema  so, biber
30 g parmezana u komadu
Priprema
1. Iseckati slaninu, propržiti je bez dodatka ulja i izvaditi na salvetu. Za krutone hleb iseći na kockice. Iseckati beli luk. Propržiti hleb i beli luk na masnoći od slaninice. Izvaditi takođe na salvetu da upije višak masnoće. Salatu oprati, očistiti i iscepkati.
2. Umutiti maslinovo ulje sa sokom od limuna i bademima. Posoliti i pobiberiti, pa time preliti salatu. Parmezan krupno narendati ili istrugati tanke listiće pomoću noža. Posuti salatu krutonima, slaninicom i parmezanom.

 

slika:sigurnazona.net,uniquemagazin.mk

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak