Rolnice od plavog patlidžana
Potrebno je
2 srednja plava patlidžana, 200 g sremskog sira, 200 g fete, ½ čaše kisele pavlake, 3-4 čena belog luka, 2 paradajza ili 2 crvene mesnate paprike, so, biber, maslinovo ulje, vezica peršuna
Priprema
Patlidžan operite, osušite, odstranite dršku i petaljku i isecite na tanke šnite (što tanje to bolje), posolite i ostavite da odstoji pola sata da otpusti gorčinu. Potom patlidžan prebacite u cediljku, isperite hladnom vodom i prosušite papirnim ubrusima, pa ga prelijte sa veoma malo maslinovog ulja i blago ispecite u rerni ili na gril-tiganju.
Dok se patlidžan hladi, pomešajte oba sira, pavlaku, sitno iseckan beli luk i peršun, posolite i pobiberite po ukusu. Paradajz isecite na tanje uske kriške, a ako umesto njega koristite papriku, prvo je ispecite i ogulite, pa je onda isecite na tračice.
Svaku šnitu patlidžana premažite filom, dodajte paradajz ili papriku, pa napravite rolnicu.
Foto: queen-time.ru
Stari dobri padobrančići
Potrebno je
4 belanceta, 200 g prah-šećera, 200 g mlevenih oraha, kašika mlevenog keksa; Za fil: 100 g prah-šećera, 100 g maslaca, 2 žumanceta, 50 g čokolade za kuvanje
Priprema
Mikserom umutite čvrst sneg od belanaca, dodajte prah-šećer, mutite još minut-dva, pa lagano umešajte mlevene orahe i keks. Veći pleh obložite pek-papirom pa kašičicom sipajte po malo smese tako da dobijete što pravilnije kružiće što približnije veličine. Pecite 20-25 minuta na 150 stepeni, dok padobrančići ne porumene, pa ih ostavite da se ohlade u plehu. Ponavljajte postupak dok ne utrošite svu smesu.
Dok se padobrančići hlade, umutite maslac i prah-šećer, dodajte žumanca i mutite dok ne dobijete penastu smesu. Na kraju dodajte rastopljenu čokoladu i sve dobro sjedinite.
Na svaki kolačić stavite malo fila, razmažite pa spojite sa drugim kolačićem.
Savet plus: Umesto krema iz recepta možete da koristite bilo koji čokoladni krem, ali i džem po ukusu.
Foto: Pexels