Porodični ručak
16.09.2018.

Punjeni plavi patlidžan

Punjeni plavi patlidžan

Potrebno je
4 manja plava patlidžana, 250 g mešanog mlevenog mesa, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 1 mesnata paprika, 1 šolja kuvanog pirinča, 250 g mocarele, biber, so, maslinovo ulje, vezica peršunovog lista.

Priprema
Prepolovite patlidžan po dužini pa kašikom pažljivo izdubite i izvadite sredinu. Sitno iseckan crni luk ispržite na malo ulja, dodajte izgnječeni beli luk i mleveno meso. Pržite neprekidno mešajući, a zatim dodajte izgnječenu sredinu plavog patlidžana i sitno iseckanu papriku. Ako je potrebno, dolijte malo vode i krčkajte dok paprika ne omekša, pa dodajte kuvani pirinač, posolite i pobiberite po ukusu.
Smesom napunite polutke patlidžana, a zatim preko toga rasporedite komadiće mocarele. Pecite oko 15 minuta na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa, a pre služenja pospite seckanim peršunovim listom.

Foto: wishesndishes.com

Kruške u lisnatom testu

Potrebno je
4 veće zrele čvrste kruške, 3 čaše vode, 1 čaša vina, ¾ čaše meda, ¼ čaše šećera, komadić đumbira, 1 štapić cimeta, 1 kesica vanilin šećera, pakovanje lisnatog testa, 50 g kristal šećera, jedno jaje, 1 kašika vode.

Priprema
Oljuštite kruške i kašičicom pažljivo izdubite i izvadite semenke. U dubljoj šerpici pomešajte vodu, vino, med, šećer, cimet i izrendani đumbir, pa dodajte kruške. Kuvajte na laganoj vatri dok kruške ne omekšaju, pa ih izvadite i ostavite da se ocede i ohlade. Pojačajte vatru i nastavite da kuvate sirup dok se ne zgusne.
Lisnato testo rastanjite oklagijom, pa isecite na osam traka koje ćete pažljivo, od dna ka peteljci polako da obmotavate oko krušaka, tako da čitave budu obmotane testom. Poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje, premažite jajetom koje ste umutili sa kašikom vode i obilato pospite kristal šećerom. Pecite 25 do 30 minuta dok testo ne poprimi zlatnosmeđu boju.
Pre služenja kruške prelijte sirupom u kojem su kuvane i dodajte kuglu sladoleda.

Foto: myportuguesekitchen.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak
string(0) ""
string(0) ""