Porodični ručak
20.07.2018.

Punjeni paradajz

Paradajz punjen mlevenim mesom

Potrebno je
8 paradajza, 50 ml maslinovog ulja, 2 male glavice crnog luka, 700 g mlevene junetine, so, biber, 200 g tvrdog belog punomasnog sira, 200 g kisele pavlake

Priprema
Paradajz okrenite peteljkama na dole, lagano zasecite kriške (kao na slici), izvadite sadržaj i ostavite ga na stranu. Na ulju pržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast, pa dodajte mleveno meso i nastavite da pržite još 5-6 minuta. Posolite, pobiberite i dodajte unutrašnjost paradajza koju ste malo izgnječili viljuškom ili ispasirali. Smanjite vatru i stavite da se krčka dok tečnost ne ispari, pa dodajte izgnječen sir.
Smesom punite paradajz, pa na vrh svakog stavite malo pavlake. Služite toplo ili ohlađeno.

Foto: delish.com

Bogati kolač sa sezonskim voćem

Potrebno je
Za koru: 120 g maslaca, 3 jajeta, 300 g kristal šećera, 300 ml mleka, 300 g belog brašna, 1 kašičica soli, 1 kesica praška za pecivo, 2 kašičice ekstrakta vanile; Za krem: 500 ml slatke pavlake, 50 g šećera; Za nadev: 500 g mešanog sezonskog voća (borovnice, maline, kupine, kajsije, bresve, šljive...)

Priprema
Mikserom mutite omekšali maslac i šećer dok ne dobijete penastu masu, dodajte jaja, jedno po jedno, neprekidno miksajući, a na kraju lagano varjačom ili silikonskom kašikom umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, so i ekstrakt vanile i mleko. Sipajte u dobro podmazan i pobrašnavljen pleh i pecite 30-40 minuta na 160 stepeni, dok se ne stvori zlatka korica i dok iz kore ne izvadite suvu čačkalicu.
Dok se kora peče, umutite slatku pavlaku i šećer i ostavite da se hladi, a zatim operite, očistite i isecite voće. Bobičaste plodove ćete, naravno, ostaviti cele.
Kad se kora ohladi, premažite je umućenom slatkom pavlakom pa poređajte voće. Do služenja držite u frižideru.

Foto: lucyloves.uk.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak
string(0) ""
string(0) ""