Porodični ručak
06.05.2018.

Jagnjetina s povrćem

Sočna jagnjetina s povrćem

Potrebno je
2 kg jagnjetine, 1 kg krompira, 5-6 šargarepa, 3 glavice crnog luka, 1 glavica belog luka, 3-4 paprike (crvene i zelene), 1 koren celera, ½ l bujona, 50 ml ulja, so, biber, mešavina začina za meso, ruzmarin, peršunov list

Priprema
Meso isecite na krupne komade, posolite, pobiberite i stavite ga u dublju plastičnu posudu u kojoj ste napravili marinadu od ulja, belog luka i mešavine začina za meso, pa ga ostavite da odstoji sat, dva u frižideru. U međuvremenu po dnu dubljeg pleha ili veće šerpe sa metalnim ručkama rasporedite krompir i celer koji ste oglulili i isekli na sitnije kocke, šargarepu koju ste ogulili i isekli na kolutove, i papriku iseckanu na kockice, preko povrća poređajte komade mesa, pa sve prelijte sa ½ l bujona tako da ogrezne. Poklopite šerpu ili ušuškajte pleh alu-folijom i pecite oko sat vremena na 250 C. Nakon tog vremena skinite poklopac ili foliju, okrenite meso, pospite ga ruzmarinom i peršunom, i ostavite još malo u rerni da se zapeče.

Foto: Pixabay

Ekleri s vanil-kremom i jagodama

Potrebno je
Za testo: 1 dl ulja, 2,5 dl vode, 170 g oštrog brašna, 5 jaja; Za krem: 3 žumanceta, 4 kašike šećera, 50 g brašna, 50 g gustina, ½ l mleka, 2 kesice vanilin-šećera,  kašičica ekstrakta vanile, 200 g šlag krema, 400-500 g jagoda

Priprema
U šerpi pomešajte ulje i vodu, stavite da provri. pa u to, neprekidno mešajući, sipajte brašno, pa ostavite grudvu testa da se prohladi. Dodajte jedno po jedno jaje i mutite mikserom dok ne dobijete glatku smesu. Pleh obložite pek-papirim pa po njemu špricom istiskujte eklere željene dužine. Pecite oko 20 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni C, ali je ne otvarajte do kraja pečenja.
U međuvremenu umutite žumanca sa šećerom, dodajte brašno, gustin i 50 ml hladnog mleka, pa promešajte, a preostalo mleko, sa vanilin-šećerom, stavite da provri. Deo vrelog mleka sipajte u umućena žumanca, pa vratite u šerpu i skuvajte krem. Kada se krem potpuno ohladi, u njega pažljivo umešajte kašičicu ekstrakta vanile i šlag-krem, pa time filujte hladne eklere koje ste presekli na pola. Preko fila rasporedite oprane, očišćenje i iseckane jagode, vratite poklopce eklera. Pre služenja eklere pospite prah-šećerom.

Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak
string(0) ""
string(0) ""