Porodični ručak
20.03.2018.

Bogati prolećni pilav

Krem čorba od povrća – zdravo i ukusno

Potrebno je
1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, ½ manje glavice celera, 5-6 cvetića brokolija, 5-6 cvetića karfiola,2 šargarepe, 2 krompira, ½ čaše kisele pavlake, jaje, so, biber

Priprema
Crni luk isecite na četvrtine, oguljen krompir, šargarepu i celer na manje komade, stavite u lonac sa svim ostalim povrćem, posolite, nalijte 2 litra vode i kuvajte dok sve ne omekša. Skuvano povrće ispasirajte u blenderu ili štapnim mikserom i vratite ga u vodu u kojoj se kuvalo. Posolite i pobiberite po ukusu, dodajte malo tople vode ako je čorba previše gusta, pa pustite da provri. Kad isključite ringlu, u čorbu lagano umešajte jedno jaje umućeno sa pavlakom.
Pre služenja u čorbu možete da dodate seckani peršunov list.

Foto: epicure.com

Pilav sa piletinom i brokolijem – hrana za oči i nepca

Potrebno je
2 kašike maslinovog ulja, 600 g pilećeg filea, 1 šolja pirinča, 2 ½ šolje pilećeg bujona, 1 velika crvena paprika (može i iz zamrzivača), manja glavica brokolija iskidanog na sitne cvetove, 200 g čedar sira, so, biber

Priprema
Piletinu isecite na komade pa je pržite na maslinovom ulju dok ne porumeni. Posolite i pobiberite, pa dodajte očišćeni i oprani pirinač, iseckanu papriku i brokoli i nalijte bijonom. Kuvajte na srednjoj visokoj temperaturi od 10 do 15 minuta, često mešajući dok pirinač ne upije veći deo tečnosti. Kad se povrće i pirinač skuvaju, sklonite sa ringle pa pospire rendanim čedar sirom, promešajte i sačekajte da se otopi.

Foto: pillsbury.com

Kolač sa bananama i kokosom – sočno i kremasto

Potrebno je
200 g omekšalog maslaca, 1 ½ čaše šećera, 170 g brašna, 1 kesica praška za pecivo, 1 kašičica cimeta, prstohvat soli, 5 jaja, ½ čaše mleka, ½ čaše kokosovog brašna, ½ kg umućene slatke pavlake, 2-3 velike banane

Priprema
Mikserom mutite maslac sa šećerom, oko tri minuta, dok ne postane kremast, a zatim dodajte žumanca, brašno, prašak za pecivo, cimet i so pa nastavite da mešate. Na kraju ovu smesu lagano sjedinite sa čvrstim snegom od pet belanaca, pa sipajte u pleh obložen pek papirom i pecite oko 25 minuta na 175 stepeni. Pečenu koru dobro ohladite, a zatim je oštrim nožem presecite na pola da dobijete dve tanje kore.
U međuvremenu lagano propržite kokosovo brašno na suvom tiganju, da malo porumeni, i isecite banane na kolutove. Na tacnu stavite prvu koru, pospite je polovinom prepečenog kokosovog brašna, poređajte kolutove banana, pažljivo rasporedite polovinu umućene slatke pavlake pa stavite drugu koru i ponovite postupak. Kolač ukrasite prepečenim listićima badema i stavite u frižider da se stegne.

Foto: food52.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak
string(0) ""
string(0) ""