Porodični ručak
18.03.2018.

Bogate lazanje

Bogate lazanje – prosto neodoljive

Potrebno je
Pakovanje lazanja koje se ne kuvaju, 500 g kačkavalja, 600 g mešanog mlevenog mesa, 500 ml soka od paradajza, 600 ml mleka, 50 g margarina plus komadić za podmazivanje pleha, 50 g brašna, 100 ml ulja, so, biber, origano, suvi biljni začin

Priprema
U šerpici rastopite margarin pa mešajući, kada se zagreje, dodajte brašno. Pre nego što brašno porumeni, lagano dolivajte mleko i neprekidno mešajući skuvajte bešamel sos. Dodajte kašičicu suvog biljnog začina, pobiberite i po potrebi posolite. U dubljem tiganju zagrejte ulje pa na njemu propržite mleveno meso. Kad porumeni, dodajte sok od paradajza, so, biber i origano i ostavite da se ukrčka. Vatrostalnu posudu podmažite margarinom pa ređajte kore za lazanju tako da pokrijete dno. Preko njih sipajte bešamel sos, bolonjeze sos, pospite rendanim kačkavaljem, pa ponavljajte postupak dok ne utrošite sve sastojke. Lazanju na kraju obilato pospite kačkavaljem. Pecite na 220°C između 30 i 45 minuta, što će zavisiti od debljine lazanje.

Foto: sanremo.com.au

Medeni kolač – sočan i mirisan

Potrebno je
3 velika jajeta, 1 šolja suncokretovog ulja, 1 kašika cimeta u prahu, ½ kašičice đumbira u prahu, ¾ šolje proceđene crne kafe, 2 kašičice narendane narandžine kore, ½ šolje belog šećera, 1 šolja žutog šećera, 3 ½ šolje brašna, ½ kašičice soli, ½ kašičice praška za pecivo, 1 kašičica sode-bikarbone, 2 šolje meda, ¾ šolje soka od jabuke

Priprema
U dubljoj posudi pomešajte cimet i đumbir sa vrućom kafom pa odložite da se ohladi, u drugoj pomešajte narandžinu koru sa šećerom, a u trećoj brašno, so, sodu-bikarbonu i prašak za pecivo. Sve spojite, promešajte, dodajte 1 ¼ šolje meda, ulje i sok od jabuke. Kad sve dobro izmešate, dodajte jaja umućena mikserom.
Smesu sipajte u pleh obložen pek-papirom pa pecite na 200 stepeni dok kolač ne počne da se odvaja od ivica i dok iz sredine testa ne izvadite suvu čačkalicu.
Pečen kolač izvadite iz pleha i ostavite da se hladi oko sat vremena, pa ga prelijte sa preostalim medom, oko ¾ šolje koji ste prethodno zagrejali u mikrotalasnoj pećnici.
Služite toplo ili hladno.

Foto: dishmaps.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak
string(0) ""
string(0) ""