Porodični ručak
28.02.2018.

Juneći gulaš

Juneća supa s povrćem – okrepljujuće i zdravo

Potrebno je
1 kg juneće plećke, 2 veće šargarepe, 1 krompir krompir, ½ veće glavice celera, 1 paškanat, 1 veća glavica crnog luka, suvi biljni začin, nekoliko zrna bibera.

Priprema
Meso iseckajte na kocke, šargarepu, krompir, celer i paškanat ogulite i isecite na kockice, a luk samo ogulite. Meso i povrće stavite u dublji lonac, sipajte vodu, dodajte suvi biljni začin i zrna bibera, poklopite i kuvajte na jačoj vatri. Kad meso omekša, izvadite ga i odložite ga na stranu kako biste od njega skuvali gulaš, kuvani luk bacite, a supu zakuvajte sa rezancima ili sa knedlama od griza.
Pre služenja pospite sitno seckanim peršunom.

Foto: americangarden.us


Juneći gulaš – brzo i pikantno

Potrebno je za 4 osobe
1 kg juneće plećke od koje ste prethodno skuvali supu, ½ kg crnog luka, 4 čena belog luka, 1 velika crvena paprika (može i iz turšije), so, biber, 1 dl ulja, 1 dl soka od paradajza, 1 kašika slatke začinske paprike

Priprema
Crni luk iseckajte na režnjeve pa ga pržite na zagrejanom ulju dok ne postane staklast. Dodajte izgnječeni beli luk i papriku pa propržite još malo, a na kraju dodajte barenu junetinu. Sipajte sok od paradajza, začinite po želji i ostavite da se krčka dok se ukusi ne sjedine. Ukoliko volite ljutu hranu, pred kraj kuvanja dodajte sitno seckanu ljutu papričicu ili tucanu ljutu začinsku papriku.
Gulaš će biti brzo gotov jer ga spremate od obarene junetine. Poslužite ga uz pečeni ili bareni krompir, bareni pirinač ili testeninu.

Foto: yummy.ph

Limun kolač – sočno i mirisno

Potrebno je
3 limuna, 3 veća jajeta, 200 g maslaca, 200 g šećera, 300 g brašna, 1 kesica praška za pecivo, ½ kašičice sode bikarbone, ½ kašičice soli, 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema
U dobljoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, a u drugoj umutite maslac sa solju i šećerom, a zatim dodajte jaja, ekstrakt vanile, sok i sitno narendanu koricu od tri limuna. Mutite dok ne dobijete glatku kremastu masu, pa postepeno, neprekidno mešajući, dodajte brašno. Smesu prespite u pleh koji ste prethodno obložili pek-papirom i pecite oko 40 minuta na 200 stepeni.
Ovaj kolač je podjedanako ukusan i topao i potpuno ohlađen.

Foto: 12tomatoes.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak
string(0) ""
string(0) ""