Porodični ručak
06.01.2018.

Ništa lepše od česnice

Potrebno je
1 kg brašna, 6 dl mleka, 50 ml ulja, 2 jaja, kocka kvasca, dve kašičice soli, kašika šećera, kovanica (zrno drena, zrno pasulja, komadić badnjaka, badem, lešnik...)

Priprema
U maloj posudi u mlakom mleku rastopite kvasac i šećer, dodajte dve kašike brašna i sačekajte da „proradi“. U dublju posudu sipajte 2/3 brašna i so, pa u sredini napravite udubljenje. U njega uspite nadošao kvasac i ulje, a zatim, dok neprekidno mešate rukom, dosipajte mlako mleko i na kraju jaje. Dodajući brašno po potrebi mesite dok ne dobijete glatko testo. Vratite ga u vanglu, pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom mestu da nadođe. Kad se količina testa udvostruči, prebacite ga na brašnom posutu radnu površinu, lagano ga premesite, a zatim prebacite u podmazanu tepsiju. Rukama oblikujte pogaču i u nju sakrijte novčić, zrnevlje, komadić badnjaka, šta god želite i naglasite šta svaki od njih simbolizuje.
Išarajte i ukrasite površinu po želji, pa je premažite razmućenim jajetom u koje ste sipali kap-dve ulja, radi sjaja, a možete i obilato da je pospete susamom. Pecite na 200 stepeni dok korica ne postane tamnorumena.

Foto: taste.com.au

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak