Porodični ručak
19.05.2019.

Zapečene ćufte sa sirom

Zapečene ćufte sa sirom

Potrebno je
600 g mešanog mlevenog mesa, 1 jaje, 1 glavica crnog luka, 2 kriške bajatog hleba, 2 čena belog luka, 1 kašika suvog biljnog začina, 1 kašičica slatke crvene začinske paprike, 3 dl paradajz soka, 1 kašika brašna, ulje, biber, 200 g mocarele ili nekog kaškavalja koji se dobro topi

Priprema
Crni luk iseckajte što sitnije, beli luk ispasirajte, a sredinu hleba potpite u malo mleka ili vode, pa dobro ocedite. Meso stavite u dublju posudu, dodajte luk, hleb, jaje i začine i sve dobro umesite rukama. Ostavite da odstoji u frižideru sat vremena, pa pravite ćufte srednje veličine.
Pržite ih na ulju dok ne porumene sa svih strana i ređajte ih u vatrostalnu činiju.
Na malo ulja u kojem su pržene ćufte propržite kašiku brašna pa dodajte paradajz sok i skuvajte sos. Gotov sos prelijte preko ćufti, rasporedite komadiće mocarele ili narendan kačkavalj i pecite u na 200 stepeni dok se sir ne rastopi.
Služite sa pire krompirom ili sa obarenom testeninom.

Foto: Pixabay

 

Slatki omlet s jagodama

Potrebno je
5 jaja, 200 ml slatke pavlake, 5 kašike šećera, rendana kora od pola limuna, 70 g brašna, maslac, 400 g jagoda, prah-šećer

Priprema
U jednoj posudi umutite čvrst sneg od belanaca, u drugoj umutite slatku pavlaku, a u trećoj umutite žumanca sa šećerom i limunovom korom, pa na kraju lagano umešajte brašno. Kad dobijete glatku masu, polako, neprekidno mešajući, dodajte kašiku po kašiku snega od belanaca, a zatim i šlag.
Tiganj obilato podmažite maslacem, sipajte testo i pecite ga da porumeni, a zatim ga okrenite da porumeni i sa druge strane. Ispecite po jedan omlet za svakog člana porodice, po polovinama rasporedite seckane jagode, preklopite, obilato pospite prah-šećerom i jedite dok je toplo.
Po želji, omlet možete da premažete šlagom ili da ga jedete uz sladoled od vanile i jagoda.

Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak