Porodični ručak
29.04.2016.

Trpeza za Veliki petak

Veliki petak je poslednji petak pre Vaskrsa. Veruje se da je na ovaj dan odveden Isus Hristos, da je osudjen i razapet na golgoti, gde je i umro. To je najtužniji dan Hrišćanstva i taj dan se ne služi liturgija.

Veliki petak je deo vaskršnjeg posta, služe se samo posna jela. Na ovaj dan domaćice farbaju jaja, najčešće u crvenu boju koja simbolizuje Isusovu krv, u novije vreme jaja su raznobojna. Pogledajte naš savet "Kako farbati jaja". Napravite korpice poklon od "zeke" za najmladje sa: ofarbanim jajima, čokoladnim jajima, čokoladnim zekama i slatkišima, ukrašena sa svežom travom i cvećem. Uključite mališane u proces farbanja jaja biće oduševljeni.

Ukolio nemate ideju šta spremiti na posni dan, donosimo neke interesantne recepte...

Pečeni brancin s povrćem

Sastojci:
1,5 kg brancina, 300 g krompira, 250 g šargarepe, 300 g crvene paprike, 150 g spanaća, 150 g luka, ulje, so, limun, ruzmarin, majčina dušica, vezica peršuna, 150 g margarina, 1/2 patlidžana, 100 g čeri paradajza.

Priprema:
Očistite ribu pa je operite i posolite. U utrobu stavite malo ruzmarina, majčine dušice i peršuna. Složite brancin u posudu za pečenje koju ste namastili margarinom, okolo poređajte kriške limuna i preostale sastojke. Pecite 30-40 minuta na 180°C.

Pita od lososa i spanaća

Sastojci:
400 g fileta lososa, so, 1/2 kašičice belog luka u prahu, 500 g lisnatog testa, 1/3 šolje  kupovnog pesta, 200 g spanaća

Priprema:
Ugrejte rernu na 180°C. Začinite filete lososa solju i belim lukom u prahu. Razvaljajte testo pa preko stavite spanać tako da ostane rupa između spanaća u sredini testa. Preko spanaća stavite losos pa ga premažite pestom. Krajeve testa malo premažite vodom. Preklopite i prstima pritisnite krajeve. Pecite 20-25 minuta.

Riblje rolnice s bundevom i krompirima

Sastojci:
4-5 fileta pastrmke, 200 g bundeve, 200 g krompira, nekoliko grančica majčine dušice ili drugog začina, 3-4 kašike maslinovog ulja, kašičica soli, kašičica bibera

Priprema:
Posolite i pobiberite ribu. Isecite bundevu i krompire na kockice. Ribu zarolajte pa okolo obmotajte grančicama začina. Sve zalijte maslinovim uljem i još začinite. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni oko 50 minuta na 180°C.

izvor: erecepti.com, prva.rs

foto: ledo.hr, natanjiru.com, exclusivesalesandrentals.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak
string(0) ""
string(0) ""