Porodični ručak
31.12.2015.

Bogata praznična trpeza

Ako ste odlučili da Novu godinu dočekate kod kuće, onda od praznika napravite spektakl. Ovo je naš predlog.

MIRISNO PEČENJE

Potrebno je:

1 kg svinjetine (but ili vrat), 100 gr crnog luka, 4 čena belog luka, dve kašičice soli, kašičica začina, aleva paprika, malo ruzmarina, pola dcl ulja, peršun, 1 ljuta feferona, 2 dcl kipuće vode, 3 dcl suvog belog vina i malo senfa po želji.

Priprema

Meso dobro operite, osušite i natrljajte belim lukom, solju, suvim začinom i alevom paprikom. Po želji natrljajte i malo ruzmarina. Tako obrađeno meso ostavite da odstoji najmanje dva sata. U posudu s poklopcem sipajte ulje, stavite meso obloženo listićima luka, još malo posolite i dodajte naseckani peršun i feferonu. Zalite ga kipućom vodom i stavite na 200 stepeni prvih sat vremena.

Posle tog vremena dodajte vino i smanjite temperature na 180 stepeni. Meso pecite još sat vremena. Meso povremeno prelivajte sopstvenim sokom. Pred kraj pečenja, meso otkriti i poprskajte hladnom vodom da se dobije rumena korica. Kad je meso gotovo, izvadite ga, isecite, a saft od pečenja procedite, dodajte malo senfa i poslužite uz krompir.

MAJONEZ OD INDIJSKIH ORAHA

Potrebno je:
100 grama indijskih oraha
2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja
½ kašičice morske soli

Priprema
Indijski orah potopite u vodu najmanje sat vremena. Nakon toga orah stavite u blender sa dve kašike maslinovog ulja i sa pola kašičice soli i malo vode, zavisno od toga koliko gustu smesu želite. Nakon toga sve izmiksajte dva-tri minuta i dobili ste zdrav, biljni majonez. Odličnog je ukusa i veoma hranljiv. I indijski orah i maslinovo ulje spadaju u veoma zdrave namirnice neophodne ljudskom organizmu.

ITALIJANSKA SALATA

Potrebno je:
500 g testenine, 150 g pršute, 2 paradajza, 5 listova zelene salate, 300 g mladog sira, čaša kisele pavlake, 30 g susama, ulje, origano, so, biber

Priprema
Obarenu testeninu ocedite i ohladite, pa je izmešajte sa kiselom pavlakom. Iseckajte paradajz, pršut i zelenu salatu, a mladi sir izdrobite ili ga isecite na kocke. Sve pomešajte s testeninom i salatu začinite uljem u koje ste dodali proprženi susam, origano, so i biber.

BANANA TORTA

Potrebno je:
350 g mlevenog keksa, 10 banana, 300 ml mleka, 2 kesice pudinga od vanile, 100 g putera, 200 g maskarponea, 200 g čokolade, 1 kašika meda

Priprema
Pet banana dobro izgnječite viljuškom, dodajte med, 100 g otopljene čokolade i mleveni keks. Sve dobro promešajte, pa smesu sipajte u kalup sa kog se skidaju stranice. Skuvajte dva pudinga sa mlekom, te ga ohladite. Mikserom umutite sir i puter, pa kada se puding ohladi, pomešajte sve zajedno. Preostale banane rasporedite cele po kori, pa preko njih stavite fil. Ostatak čokolade otopite sa malo ulja i prelijte preko kolača.

foto: coolinarika.com, joyofyum.com, kulinarskirecepti.info, pinterest.com, citymagazine.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak