Recept je na mlinarev način, jer su obično pokraj mlinova, tj. vodenica tekli potočići u kojima je bilo pastrmke, u mlinu je bilo brašna, mleka, maslaca, a mlinari su bili imućni i nikada gladni. Tako je nastao veoma fin recept. Starinski i provereno dobar, jednostavan, a baš poseban.
Potrebno je 2 osobe:
- 6-7 manjih fileta ribe ( pastrmke, somovine, lista i sl. )
- mleko
- brašno
Za umak:
-2 kašičice maslaca
-sok od jednog limuna
-2 velike kašičice seckanog svežeg peršuna
-so po ukusu
Priprema
Filete ribe umočimo u mleko a zatim uvaljamo u brašno. Brašno stresemo, ribu položimo u tiganj gde smo jako zagrejali maslac na kojem ćemo je pržiti. Filete pečemo s obe strane dok ne postanu zlatnožuti, a onda ih posolimo.
Kad je riba ispržena, položimo je na zagrejani tanjir, nakapljemo na nju malo limunovog soka i pospemo peršunom.
Po želji dodamo malo svežeg maslaca na vruću ribu i par kapi belog vina. Servirati uz par kriški limuna.
izvor/foto: coolinarika.com