Porodični ručak
23.06.2013.

Nedeljni ručak - zapečeni karfiol sa sirom

Potrebno je za 4 osobe
1l mleka, 1 manja glavica crnog luka, 1 čen belog luka, 75g maslaca, 50 g brašna, 1 veći karfiol, prezle, 100 g rendanog kozjeg sira, 75ml punomasne pavlake, 25g rendanog tvrđeg kačkavalja, 1 list lovora, rendani muškatni oraščić
Priprema
Sipajte mleko u manju posudu, zajedno sa belim i crnim lukom, dodajte malo soli i lovorovog lista i zagrejte na tihoj vatri dok ne počne da krčka, a potom sklonite i ostavite da se hladi 15 minuta. Kad je vreme prošlo, izvadite lovorov list i luk i odložite mleko sa strane. U srednjem tiganju na nižoj temperature rastopite maslac i umeštajte brašno. Krčkajte par minuta, a potom postepeno dodajte mleko i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Ostavite da se krčka na tihoj vatri dok ne dobijete gust sos.
Za to vreme, u dubljoj posudi prokuvajte posoljenu vodu pa dodajte karfiol iscepkan na cvetove koji ćete kuvati 4 minuta, samo da malo omekša. Izvadite iz posude, ocedite i ostavite na toplom. Ostatak maslaca rastopite u tiganju i dodajte karfiol pa pržite, dok ne dobije lepu karamelizovanu boju.  Izvadite karfiol i sipajte u vatrostalnu posudu. U tiganj sipajte prezle i pržite dok ne postanu zlatne.
U prethodno skuvani sos umešajte kozji sir i pavlaku i sipajte preko karfiola. Na kraju, dodajte rendani kačkavalj i prezle i pecite dok se ne uhvati hrskava korica.

Prijatno!

Slika preuzeta sa sajta www.blic.zena.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak