Porodični ručak
28.12.2014.

Naš predlog za novogodišnju trpezu

Ako ste odlučili da Novu godinu dočekate kod kuće, onda od praznika napravite spektakl. Trpezu pretvorite u raskošnu scenu i spremite nešto što nikada ranije niste. Nešto drugačije, mirisnije, zavodljivije

Italijanski hleb sa belim lukom

Potrebno je:

1 hleb ( najbolje francuz), 4 velike kašike maslaca rastopljenog na sobnoj temperaturi, 3 čena belog luka sitno iseckanog, 1 kašičica origana, 1 kašičica bosiljka

Priprema
Zagrejte rernu na 200 stepeni. U činiji izmešajte sitno iseckan beli luk, origano, bosiljak i maslac u jednoličnu smesu i premažite kriške. Poslažite u tepsiju i pecite 10 minuta.

Mirisna slana torta

Potrebno je: 

4 patlidžana , 2 mesnate crvene paprike (odlične su i one koje ste stavili u zamrzivač), 4 jaja, 2 čena belog luka, veza peršuna, paradajz pelato, maslinovo ulje, ulje za prženje, so

Priprema
Paprike i dva patlidžana premažite uljem i pecite na 200 stepeni 15-20 minuta dok ne omekšaju. Izvadite i prekrijte aluminijumskom folijom. Kada se ohlade, paprike ogulite, odstranite im semenke i isecite na komadiće, a patlidžane ogulite i isecite na kockice. Iseckate peršun i jedan čen belog luka, dodajte iseckano povrće, jaja i malo soli . Preostala dva patlidžana isecite na kriške i ispržite na vrelom ulju.

Prženim kriškama obložite strane kalupa, uspite pripremljenu mešavinu i pecite oko 20 minuta na 180 stepeni. Paradajz pelato pržite 5 minuta na 2 kašike ulja, dodati mu iseckan beli luk i posolite. Servirajte sa patlidžanima.

Teletina u mleku

Potrebno je:

800 g teletine isečene na kocke, 80 g očišćenih oraha, 4 dl mleka, 4-5 listića žalfije, 60 g brašna, 2 čena belog luka, maslinovo ulje, so i biber

Priprema
Pomešati i izmiksati brašno, žalfiju, beli luk, pola količine oraha i malo bibera. Meso rukama dobro uvaljati u dobijenu smesu, propržiti na malo ulja dok ne dobiju zlatnu boju. Posoliti, dodati ostatak oraha, krupnije izrezanih, te preliti mlekom. Dinstati oko 20 minuta na laganoj vatri. Poslužiti uz salatu po želji.

Božanstveni tart

Potrebno je:

ZA KORU: 350 g mlevenog keksa, 120 g maslaca, 100 g rastopljene mlečne čokolade, oko 50 ml gaziranog soka od pomorandže;

ZA FIL: 500 g neslanog krem sira, 300 g neslanog sremskog sira, 200 g šećera, 6 jaja, 300 ml slatke pavlake;

ZA DEKORACIJU: 50 g rastopljene čokolade, malo prženih oraha

Priprema

Od mlevenog keksa, rastopljenog maslaca i čokolade umesite smesu i njome obložite podmazani pleh za tart. Ukoliko je smesa presuva, omekšajte je sokom od pomorandže. Jaja i šećer kuvajte na pari da dobijete krem, pa stavite da se ohladi. Umutite krem i sremski sir, zatim sipajte pavlaku i prohlađeni krem. Sve dobro umutite u finu kremastu smesu. Fil sipajte na podlogu od keksa i ostavite da stoji nekoliko sati u zamrzivaču. Pre služenja pospite krupno seckanim prženim orasima i prohlađenom rastopljenom čokoladom.

foto: rtl.hr, coolinarika.com, bridgetcooking.blogspot.com, gopixpic.com, tennesseecheesecake.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak
string(0) ""
string(0) ""