Bebi kuvar
08.11.2017.

Mame kuvale, bebe ručkale

Ni jučerašnja košava olujne jačine nije uspela da omete okupljanje vesele, dobro raspoložene i radoznale družine u prostorijama „Kids lenda“ (Kid’s Land) u Novom Beogradu. Brojne majke, rešene da učine nešto dobro i važno za svoju decu, okupile su se na drugoj „Philips Avent“ radionici i pomno slušale savete nutricionistkinje Živke Vlajković. Razgovaralo se o ishrani beba, uvođenju nemlečne hrane, pripremi zdravih obroka u „Aventovom“ blenderu 4 u 1 i o svemu onome što mame čine i što treba da čine za zdravlje i pravilan razvoj svoje dece.

– Sa uvođenjem nemlečnih obroka ne treba počinjati prerano, naročito ako beba lepo napreduje, ako je sita i zadovoljna. Negde oko šestog meseca, kad dete počne pravilno da sedi i da pokazuje interesovanje za hranu, može da se počne sa uvođenjem novih namirnica – objasnila je okupljenim mamama Živka Vlajković.
Prema njenim rečima, u ishranu beba prvo se uvodi povrće, tikvica i brokoli, šargarepa, krompir i karfiol, a zatim voće, jabuka, kruška i banana. Kada je reč o žitaricama, prvo se daje pirinčana kaša.

– U početku sve namirnice treba kuvati, jer je bebin želudac osetljiv i nedovoljno razvijen, i to najbolje na pari pošto se tako najbolje čuvaju vitamini, ostale hranljive materije, ali i ukusa – naglasila je nutricionistkinja i pozvala mame da zajedno sa njom isprobaju „Philips Aventov“ blender 4 u 1 koji kuva i pasira namirnice, a uz to otapa i podgreva spremljene obroke.
Iako se do tada nisu susrele sa ovako korisnim i praktičnim aparatom, mame su se dobro snašle, pa je za dvadesetak minuta bilo spremljeno nekoliko ukusnih obroka za bebe koje su uprkos svemu uživale na radionici.

– Ne žurite i ne uvodite nove namirnice svakog dana, već jednu na četiri dana. Ukoliko bebi nešto smeta, pojaviće se crvenilo ili osip. Danas bebi napravite, recimo, pirinčanu kašu, a tek posle četiri dana dodajte malo šargarepe ili tikvice, da se navikne na nove ukuse. U početku neke bebe odbijaju nemlečne obroke, ali vremenom se sve naviknu na njih i zavole ih, pa ne traže samo mleko. Ako se bojite da će beba prestati da sisa kad oseti nove ukuse, umirite se... Mamino mleko i bliskost koja se razvija tokom dojenja ništa ne može da zameni – naglasila je Živka Vlajković čije ćete detaljnije savete o ishrani beba uskoro moći da nađete na Dečjem sajtu.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

01.
Mar
2019
Bebi kuvar
08.
Jan
2019
Bebi kuvar
14.
Sep
2018
Bebi kuvar