Bebi kuvar
20.06.2014.
Autor: Natalija Pojatar

Ishrana beba-uvođenje voća i povrća

Redosled uvođenja voća i povrća u bebinu ishranu je potpuno nebitan.
Mama neće pogrešiti ako počne sa voćem, isto kao što je sasvim u redu početi i sa povrćem. Pošto je majčino mleko slatkastog ukusa, koji većina beba voli, nastavak sa voćem koje je takođe slatko, logičniji je nastavak ishrane.

Ako se mama ipak odluči da započne nemlečnu ishranu povrćem, treba odabrati ono slatkastog ukusa (šargarepu,bundevu,krompir,kelerabu), a kasnije, kada započne pripremu obroka od zelenog povrća u njih uvek dodati malo majčinog mleka.
Uvođenje čvste hrane podrazumeva obavezno postepeno upoznavanje bebe sa namirnicama, jednu po jednu, davajući bebi jednu namirnicu par dana. Hrana mora biti dobro očišćena, oljušćena, skuvana, pasirana, ugodno podgrejana, pomešana sa majčinim mlekom. Ne dodavati kuhinjsku so niti šećer. Najbolje bi bilo da se povrće kuva na pari ili sa vrlo malo vode. Sočno, slatko voće i povrće kao što su jabuke, banane, bundeve, krompir, šargarepa,  brokoli, tikvice,spanać i karfiol mogu biti dobar početak.


IZBOR HRANE
• Voće: jabuka, kruška, kajsija, šljiva, breskva u obliku kompota ili kaše.
• Povrće: šargarepa, krompir, kaša od žitarica
• Supa od nemasnog mesa ili piletine, jogurt
• Nakon obroka, beba može piti prokuvanu vodu koliko god želi.

Gore preporučena hrana sadrži sve hranjive materije koje su potrebne za pravilan rast i razvoj deteta.
Zbog moguće pojave alergijskih manifestacija ne davati:
• svež paradajz
• jagodičasto voće (jagoda,malina,kupina)
• citruse i južno voće (pomorandža,limun,grejp,mandarina,kivi,mandarina,ananas)
• koštunjavo voće (orah,badem,lešnik)
• čokoladu, eurokrem, med, kvasac
• kukuruz, pšenicu (hleb,keks,brašno)
• ribu, školjke, belance jajeta, kravlje mleko, hranu sa konzervansima
• med
Nastavlja se davanje D vitamina.

PIRE OD TIKVICA SA BANANOM (od navršenih 6. meseci)
- 1 mala tikvica
- ½ zrele banane
- ½ kašičica maslaca (po potrebi)

Oljuštiti bananu i tikvicu i iseckati ih na krupne komade. Sve zajedno kuvati na pari 15-20 minuta. Izgnječiti viljuskom ili izmiksati blenderom. Razrediti pire tečnošću u kojoj su se kuvale tikvica i banana dok ne dobijete željenu gustinu. Dodati maslac i izmešati. Ne dodavati ni šećera ni soli.

Prirodna, zdrava hrana, bez konzervansa i veštačkih boja treba da bude izbor roditelja. Pored one koju sami možete pripremiti kod kuće, gotove kašice napravljene bez konzervansa i veštačkih boja često mogu biti izbor prilikom šetnji, putovanja, i redovnih obraka.

slike:www.foxnews.com
 

Za zdrav razvoj naših najmlađih

U prvoj godini života deteta, pravilna ishrana je veoma važna jer u tom periodu bebe intenzivno dobijaju na težini, razvijaju svoj imuni i nervni sistem. U Fruktalu decenijama se odgovorno proizvode kašice i sokići za decu iznad 4-6 meseci starosti.

Ukusan obrok = Frutek
Sirovine koje Fruktal koristi u pripremi dečje hrane birane su pod strogim nadzorom eksperata koji vrše superviziju i selekciju sastojaka i proveru podobnosti proizvoda u skladu sa najvišim mogućim standardima.

Frutek proizvodi
Brend Frutek namenjen je postepenom prilagođavanju bebe na ishranu kašikom i prve zalogaje voća i povrća. Kombinacije voća i povrća daju dodatak obroku, dezert ili užinu. Ponuđene su bebi kašice u 12 različitih ukusa. Sve bebi kašice su bez glutena i odgovaraju deci sa celijačnom bolesti. Jedini izuzeci su voćno-žitne kašice (jabuka, kruška, banana, žitarice), i obe mlečne kaše koje sadže gluten.

Blagi sokovi i nektari Frutek su odličan izbor za decu iznad 4 meseca starosti. Neki od njih su još obogaćeni vitaminima, mineralima i biljkama.

Kašice na bazi mleka za miran san su namenjene upotrebi pred spavanje. Ove kašice sačinjene od pahuljica i kakaa sadrže: mleko, pšenicu, kakao, prirodni sadržaj kalcijuma i dodatak vitamina B1. Preporučuju se deci starosti iznad 6 meseci.

Više informacija na www.facebook.com/frutek.rs

Rezime:
U prvoj godini života deteta, pravilna ishrana je veoma važna jer u tom periodu bebe intenzivno dobijaju na težini, razvijaju svoj imuni i nervni sistem. U Fruktalu već 4 decenija se odgovorno proizvode kašice i sokići za decu iznad 4-6 meseci starosti.

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

08.
Jan
2019
Bebi kuvar
14.
Sep
2018
Bebi kuvar
27.
Aug
2018
Bebi kuvar