Bebi kuvar
27.10.2014.

Mleko od žitarica za vaše mališane

Potrebno posuđe
Ekspres lonac ili kotlić, staklena posuda sa poklopcem i cediljka od nerđajućeg čelika

Potrebno: 

2 kašičice integralnog pirinča srednjeg zrna
2 kašike celog ječma
2 kašičice slatkog integralnog pirinča
5 šolja izvorske vode

Priprema

Stavite žitarice u malu činiju i prelijte ih vodom. Operite ih kako biste uklonili eventualne nečistoće ili prašinu. Odaspite višak vode i ponovite ovo još dva puta. Uspite pet šolja vode u oprane žitarice, prekrijte asurom za suši i pustite da odstoje najmanje tri sata. Uspite zatim žitarice i vodu u ekspres lonac, zaklopite i stavite na srednje jaku vatru.

Ukoliko koristite ekspres lonac, dovedite do pritiska. Ispod postavite deflektor za plamen i podesite slabiju jačinu vatre. Kuvajte približno jedan sat. Potom skinite sa vatre i pustite da se pritisak prirodno snizi. Ako koristite kotlić, neka sadržaj provri. Postavite deflektor plamena ispod lonca i smanjite plamen na nizak. Kuvajte približno jedan i po sat. Uklonite sa vatre.

Žitarice su tada spremne za pripremanje mleka.

Način pripreme

Pola šolje omekšalih žitarica, procedite u malu činiju. Pažljivo mešajte smešu, tako da tečnost ide kroz cediljku. Ovo je osnovno mleko od žitarica. Pogledajte, niže u dodacima, šta se još može dodati u mleko.

Čuvanje

Stavite skuvane žitarice u staklenu posudu. Mleko od žitarica može da stoji u frižideru oko tri dana, a postarajte se da je ohlađeno pre nego ga tamo ostavite. Radije tako čuvajte omekšale žitarice, nego samo mleko. Duže će trajati. Svakodnevno uzmite malu količinu mekih žitarica i zagrejte ih u tiganju. Malo vode će možda biti potrebno da se doda, radi dobijanja mlečne konzistencije, nakon što se procedi.

Recept Melani Veksmen koja je autor kuvara za decu i nedavno publikovane knjige "Blagoslov za bebu (Bless the Baby)"

foto: mmenu.com, okradio.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

01.
Mar
2019
Bebi kuvar
08.
Jan
2019
Bebi kuvar
14.
Sep
2018
Bebi kuvar