Bebi kuvar
26.08.2014.
Autor: Priredila: Olivera Marković

JAJA u ishrani bebe

Prvih nekoliko meseci majčino mleko ili specijalno mleko za bebe, najbolja je hrana. Ali kako beba sazerva, nove namirnice postepeno bivaju uvršćene u njenu ishranu. U periodu između 8.-10. meseca možete uvesti žumance u ishranu vaše bebe. Jaje obarite i koristite samo žumance koje ćete dobro izmrviti viljuškom. Možete ga dodati u mleko.

Žumance u sebi sadrži znatne količine esencijalnih masnih kiselina koje su bitne za rast i razvoj centralnog nervnog sistema i snažan su regulator vitalnih funkcija. Jaja sadrže i gvožđe, folate, vitamine grupe B, vitamine A i E, kalcijum, cink, i veoma važne vitamine D i B12 koji je neophodan za normalan rast i razvoj svih ćelija i pravilno sazrevanje crvenih krvnih zrnaca.

Omlet za bebe

-1 žumance
-2 kašike mleka (adaptiranog ili majčinog)
-1 kašičica maslinovog ulja

Odvojte žumance od belanca pa u žumance dodajte mleko i sve dobro umutite. Zagrejte maslinovo ulje i na njemu uz stalno mešanje pržite žumance. Ukoliko je beba starija i ima zubiće, u omlet možete dodati ispasirano povrće po želji.

Alergeni

Premda je jaje čest alergen, pedijatri ne preporučuju da belance uvedete u ishranu deteta pre nego što navrši godinu dana. Tek nakon toga, a uz konsultaciji sa pedijatrom, možete uvrstiti i belance u ishranu. Potrebno je pratiti reakcije bebe na novu hranu i voditi računa ukoliko se pojave bilo kakvi znaci alergije na jaja.

Najčešći simptomi alergija su  crvenilo, ospi, svrab, otok, digestivni problemi, povraćanje, teško disanje.  U takvim slučajevima odmah kontaktirajte pedijatra i potražite hitnu medicinsku pomoć.

izvor: healthyeating.sfgate.com

foto: parentinghealthybabies.com, eggrecipes.co.uk
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

01.
Mar
2019
Bebi kuvar
08.
Jan
2019
Bebi kuvar
14.
Sep
2018
Bebi kuvar