Kuvar
17.05.2014.

Slavlje, ali s merom

Proslave 18. rođendana postale su stvar prestiža skoro kao svadbe ili nekadašnji ispraćaji u vojsku

Osamnaesti rođendan oduvek je bio jedan od najvažnijih događaja u životu. Deca najčešće proslavljaju punoletstvo sa prijateljima po žurkama, ali sve je više neprimerenih „fensi“ proslava na koje se nepotrebno troši gomila novca. Torte, vatromet, trubači i skupi pokloni nezaobilazan su deo slavlja.
Savremeni društveni rituali
Dok su u prastara vremena u plemenima postojali inicijacijski obredi uvođenja u svet odraslih, deca danas proslavljaju punoletstvo slavljima u krugu porodice i prijatelja. Međutim, ima mnogo loših primera pomodarskih proslava 18-ih rođendana kojima se gubi suština ovog značajnog trenutka u svačijem životu.
S trubačima ili bez njih, u skromnom ili fensi klubu, s tortom ili vatrometom, proslave punoletstva postale su savremeni društveni rituali u kojima deca simbolično prelaze u svet odraslih, objašnjava psihoterapeut Zoran Milivojević.
- Društveni rituali su važna stvar jer daju grupi ili društvu čvršću strukturu, unose red. Otuda reč „obred“. I sama reč „matura“ na latinskom znači sazrevanje. Kroz specifičan obred inicijacije, a to su danas velike žurke, ulazi se u svet odraslih.
Nekada je to, za dečake, bila vojska. Oni su prvi put na duže odlazili od kuće, sazrevali, odvajali se od roditelja i vraćali se „kao muškarci“. Posle ukidanja obaveznog služenja vojnog roka stvoren je „prazan prostor“, koji su popunile ovakve proslave.
Usvajanje pogrešnih vrednosti
Deca bogatih, po Milivojevićevom mišljenju, na takvim proslavama imitiraju na neki način Holivud, izborom „in“ mesta za parti, izborom zvanica, njihovim brojem i luksuzom. Tako potvrđuju svoj socijalni status i nameću vršnjacima standarde. Oni koji nemaju toliko para, žele isto. Da ne bi patili, roditelji, čak i kad upadaju u dugove ili čak moraju zbog proslave da uzmu kredit, što je čest slučaj - popuštaju.
- Naši ljudi se trude da budu dobri roditelji, pa se na različite načine žrtvuju za svoju decu, a to uključuje i materijalnu žrtvu. Roditelji su spremni da učine sve kako njihovo dete ne bi trpelo što je “ispod” druge dece. Oni sebe smatraju odgovornim za detetov status, i ako nemaju dovoljno materijalnih mogućnosti da isprate zahteve koje nameće generacija, osećaju se krivim. Namera je dakle pozitivna, sprečiti da se kod deteta zbog loše finansijske situacije roditelja stvore nekakvi “kompleski”, ali način je definitivno pogrešan, smatra dr Milivojević.

Bilo kako bilo, ovo svakako jeste bitan događaj u svakoj porodici i treba ga na pravi način obeležiti. Dočekati familiju, društvo uz bogatu trpezu. Neki će se odlučiti da baš tada pokažu svoje kulinarsko umeće, drugi pak zbog silnih obaveza i želje da sve izgleda savršeno obratiće se majstorima svog zanata. Tematska torta, mali zalogaji, kanapei, kiflice sa sirom, razne pite, sve je to ono što se tog dana treba naći na trpezi. Računajte uvek da je preporuka bitna za svakog od nas, baš kao i kvalitet iza kojeg stoje zaposleni u Naninoj kućici.
Nanina kućica  priprema, poslužuje i isporučuje hranu za sve Vaše događaje. Po Naninim receptima sa puno pažnje i ljubavi spremaju se najukusnije đakonije. Veliki izbor kvalitetnih domaćih torti, kolača, slaniša i salata. Samo za posetioce www.decjisajt.rs, popust od 10% na ponudu koju možete pogledati OVDE. 
Za sve informacije i konsultacije telefon

 

slika:www.mountainscountryhouse.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno