Kuvar
21.03.2021.

Pečena svinjska plećka i domaćinske krofne po bakinom receptu

Pečena svinjska plećka

Potrebno je
Komad masnije svinjetine, najbolje od plećke, od oko 3 kg, 2 kašike masti, so, limenka piva

Priprema
Meso operite i dobro prosušite ubrusom pa oštrim nožem blago zasecite kožu, ako ima kožu. Plećku prvo istrljajte mašću, a zatim solju tako da dopre do svih delova komada mesa. Stavite meso u pleh u koji ste sipali tek toliko vode da prekrije dno, pa stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 250 stepeni. Kad meso počne da rumeni na svakih pola sata ga prelijte sa malo piva. Dužina pečenja zavisi od težine mesa, ali računajte na to da vam za svaki kilogram treba sat vremena pečenja, a možda i više kako biste dobili divnu hrskavu kožicu. Kad pečenje bude gotovo, ostavite ga da se odmori sat vremena, pa tek onda secite.
Foto: Pexels

Domaćinske, bakine krofne

Potrebno je
800 g brašna, 2 jajeta, 400 ml mleka, 50 g svežeg kvasca, 1 kašika šećera, 1 kašičica soli, 50 ml ulja + ulje za prženje, narendana korica limuna.

Priprema
Rastopite kvasac i šećer u mlekom mleku, dodajte ulje, 2 cela jajeta, so, brašno i koricu limuna, pa rukama umesite mekano testo. Stavite ga u vanglu posutu prašnom, prekrijte čistom krpom i ostavite da odstoji na toplom mestu. Kad testo nadođe, premesite ga i ostavite da nadođe još jednom. Na pobrašnjenom stolu oklagijom rastanjite testo na debljinu od 1 cm, pa okruglom modlom ili čašom vadite krofne. Poređajte ih na drugom kraju brašnom posutog stola, prekrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite da odstoje 15-20 minuta, da malo nadođu.
U veliku i plitku šerpu sipajte najmanje pola litra ulja, zagrejte ga, ali ne sme da bude previše vrelo, ređajte krofne tako da plivaju u ulju, da ne dodiruju dno. Pržite ih dok ne porumene i dok se ne naduju, pa ih okrećite, a onda ih ređajte na kuhinjske ubruse da se ocedi suvišna masnoća. Krofne možete da služite posute prah-šećerom, napunjene kremovima i džemovima ili sa raznim glazurama i mrvicama.
Foto: Pexels

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""