Kuvar
14.03.2021.

Podvarak sa pečenim batacima i čokoladni mafini sa pečenim lešnicima

Podvarak sa pečenim batacima

Potrebno je
1k g ribanca, a može i običan kiseli kupus, 1 kg pilećih bataka, 100 ml ulja, suvi biljni začin, so, mleveni biber i biber u zrnu, nekoliko listića lovorovog lista, slatka začinska paprika

Priprema
Od bataka skuvajte supu, pa ih izvadite i sklonite na stranu. Ocedite ribanac (ili sito iseckajte glavicu kiselog kupusa), pa ga dinstajte na 50 ml ulja i malo vode dok ne omekša. Začinite, dodajte lovorov list, biber u zrnu i ostavite na ringli dok tečnost ne ispari. Kupus prespite u pleh, tepsiju, keramičku ili vatrostalnu posudu, poređajte batake, prelijte sa malo ulja, prekrijte alu-folijom i pecite na 200 stepeni oko pola sata. Pred kraj pečenja skinite foliju i pojačajte temperaturu na 250 stepeni. Pecite dok bataci ne porumene i dok kožica ne postane hrskava.
Foto: Pexels

Čokoladni mafini sa lešnicima

Potrebno je
1 jaje; 200 g kristal šećera, 1 kesica vanilin šećera, 170 g brašna, 30 g kakaoa, ½ kašičice sode bikarbone, 1 kašičica praška za pecivo, prstohvat soli, 180 ml mleka, 100 ml ulja, 200 g čokolade za kuvanje, 100 g pečenih lešnika

Priprema
Čokoladu iseckajte na kockice i stavite u zamrzivač. Pomešajte i prosejte brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte šećer, vanilin i kakao. Jaje malo umutite da se spoje žumanac i belanac, dodajte mleko i ulje. U suve sastojke umešajte čokoladu. Deo čokolade ostavite da pospete po mafinima. Mokre sastojke sipajte u suve i izmešajte. U kalup za mafine rasporedite papirne korpice, sipajte smesu, pospite kockicama čokolade i iseckanim lešnicima. Pecite na 200 stepeni 20 minuta.
Foto: Pexels

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""